Lysterlistan: Maten som ger vackrare hud

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Fria radikaler är ett samlingsnamn på skadliga molekyler som påverkar kroppens celler negativt. De bildas som en biprodukt när vi andas, tränar och äter – och är med andra ord omöjliga att undvika. De fria radikalerna angriper cellerna och är största boven bakom ett förtida åldrande och flertalet sjukdomar.

Men det finns hjälp! Antioxidanter hjälper oss att oskadliggöra radikalerna och säkrar på så sätt en friskare kropp – och vackrare hud!

Antioxidanter

Vitamin A och E är särskilt kraftfulla antioxidanter, med dokumenterat god inverkan på hudens förnyelseprocess och utseende. Vitamin A hittar du bland annat i nötter, mandlar och bär. Blåbär, jordgubbar och vinbär är alla exempel på naturliga skatter för hyn. Grönsaker i starka färger är också bra alternativ.

Karoten

Torr och fnasig hy kan bero på vitaminbrist, något du enkelt motverkar med rätt kost. Genom att äta grönsaker rika på karoten, som morötter, spenat, papaya och gul paprika, ger du huden en naturlig boost. Kroppen omvandlar nämligen betakarotenet till A-vitamin, en snyggare solbränna får du på köpet!

Rätt fett

Omega 3 och 6 är viktiga fettsyror för hela kroppen – inte minst för din hy. Dessa fetter ”smörjer” huden inifrån och förhindrar på så sätt uppkomsten av fina linjer och rynkor. Omega 3 hittar du i fet fisk som lax och makrill, vegetariska källor är valnötter och linfrön. Omega 6 finns i vegetabiliska oljor, som oliv- och rapsolja.

Mer vitaminer!

Med stigande ålder avtar hudens kollagenproduktion, med rynkor och slappare hy som följd. Många anti age-produkter lovar en ökad kollagenproduktion, men du kan lika gärna hämta effekten direkt från skafferiet. Vitamin C triggar kroppens produktion av kollagen, så njut av apelsinjuice, kiwi, broccoli och paprika. Tänk på att vitaminet är vattenlösligt, så en jämn tillförsel är att föredra eftersom överskottet snabbt lämnar kroppen.

Källor: KK.no, Livsmedelsverket

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Läs mer:

 MåBra:s lilla antioxidant-skola

Ät dig yngre eller smalare – med rätt sallad

Alla rätt för hälsan: MåBra:s fett-skola!

 Anti-age i skafferiet: Så äter du dig rynkfri!

Redaktionens tips
Dela på: