HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Lysterlistan: Maten som ger vackrare hud

21 maj, 2013 
Antioxidanter och vitaminer är vanliga ingredienser i våra hudvårdsprodukter. Men visste du att samma ämnen kan göra större nytta när de får verka inifrån kroppen? Så här enkelt äter du dig till en vackrare hy!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fria radikaler är ett samlingsnamn på skadliga molekyler som påverkar kroppens celler negativt. De bildas som en biprodukt när vi andas, tränar och äter – och är med andra ord omöjliga att undvika. De fria radikalerna angriper cellerna och är största boven bakom ett förtida åldrande och flertalet sjukdomar.

Men det finns hjälp! Antioxidanter hjälper oss att oskadliggöra radikalerna och säkrar på så sätt en friskare kropp – och vackrare hud!

Antioxidanter

Vitamin A och E är särskilt kraftfulla antioxidanter, med dokumenterat god inverkan på hudens förnyelseprocess och utseende. Vitamin A hittar du bland annat i nötter, mandlar och bär. Blåbär, jordgubbar och vinbär är alla exempel på naturliga skatter för hyn. Grönsaker i starka färger är också bra alternativ.

Karoten

Torr och fnasig hy kan bero på vitaminbrist, något du enkelt motverkar med rätt kost. Genom att äta grönsaker rika på karoten, som morötter, spenat, papaya och gul paprika, ger du huden en naturlig boost. Kroppen omvandlar nämligen betakarotenet till A-vitamin, en snyggare solbränna får du på köpet!

Annons

Rätt fett

Omega 3 och 6 är viktiga fettsyror för hela kroppen – inte minst för din hy. Dessa fetter ”smörjer” huden inifrån och förhindrar på så sätt uppkomsten av fina linjer och rynkor. Omega 3 hittar du i fet fisk som lax och makrill, vegetariska källor är valnötter och linfrön. Omega 6 finns i vegetabiliska oljor, som oliv- och rapsolja.

Mer vitaminer!

Med stigande ålder avtar hudens kollagenproduktion, med rynkor och slappare hy som följd. Många anti age-produkter lovar en ökad kollagenproduktion, men du kan lika gärna hämta effekten direkt från skafferiet. Vitamin C triggar kroppens produktion av kollagen, så njut av apelsinjuice, kiwi, broccoli och paprika. Tänk på att vitaminet är vattenlösligt, så en jämn tillförsel är att föredra eftersom överskottet snabbt lämnar kroppen.

Källor: KK.no, Livsmedelsverket

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Läs mer:

 MåBra:s lilla antioxidant-skola

Ät dig yngre eller smalare – med rätt sallad

Alla rätt för hälsan: MåBra:s fett-skola!

 Anti-age i skafferiet: Så äter du dig rynkfri!

Annons