Svensk supermat: 13 bär & grönsaker att njuta extra av sommartid

svensk supermat blåbär, grönkål, nypon
13 viktiga vitaminer och varför de är livsnödvändiga för oss
1:54

Efter reklamen: 13 viktiga vitaminer och varför de är livsnödvändiga för oss

(1:54)

Slå på ljud

Tänk vad mycket näringstäta godsaker vi har omkring oss i skog och trädgårdsland just nu – fyll frysen, frossa i vitaminer och njut av närodlat så mycket du bara kan just nu.

Supermat innehåller bland annat antioxidanter som motverkar fria radikaler, ämnen som kan skada kroppens celler. Här är några av livsmedlen vi kan äta extra mycket av på sommaren – och varför de är bra att äta.

1 Bladgrönsaker

Bladgrönsaker som spenat och mangold innehåller mycket antioxidanter och folat, som behövs för nya celler och röda blodkroppar, zink som är bra för immunförsvar, magnesium som behövs för friska nerver och muskler. Samt fibrer för bra tarmhälsa. Det är även bra för hjärt-kärlhälsa.

Maten med mest zink: Här är 13 mineralrika livsmedel

2 Blåbär

Blåbär har väldigt mycket antioxidanter, vitaminer och mineraler. De kan skydda kroppens celler och bidrar bland annat till att ögon och syn fungerar optimalt. De kan bidra till sänkt kolesterol och innehåller dessutom både magnesium och fibrer.

LÄS MER: Blåbärsfrossa – här är våra bästa recept!

3 Grönkål

Kålväxter innehåller probiotika som är bra för magens bakteriekultur. Grönkål innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer, järn, magnesium, svavel som är bra för bland annat hud, hår, muskler och leder samt kalcium som behövs bland annat friskt skelett.

svensk supermat grönkål

4 Hallon

Hallon har gott om fibrer och hjälper till att reglera kolesterol. De innehåller även ellaginsyra som ska vara bra för att motverka tillväxt av cancerceller.

LÄS MER: 11 härliga hallonrecept

5 Havtorn

Havtorn, som faktiskt går att hitta i Sverige, är rikt på olika omega-fettsyror och ska bland annat vara bra för slemhinnor och hud om man är torr.

6 Jordgubbar

Jordgubbar är rika på bland annat vitamin C, järn som behövs för att bilda hemoglobin i våra röda blodkroppar (vilket är viktigt för att transportera syre) och folsyra som hjälper till med celler och blodkroppar.

Får du i dig tillräckligt med folsyra? Här är 5 symtom på brist

7 Lingon

Lingon innehåller antioxidanter och vitamin A, B, C och E, samt kalcium, fosfor som samverkar med kalcium, järn, kalium som behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion samt för att reglera blodtryck. Kan även hjälpa matsmältningen.

8 Morötter

Morötter innehåller vitamin A och K samt fibrer som är bra för magen. Morot är bra för att äta för att immunförsvaret ska fungera bra och innehåller betakaroten, alfakaroten och lutein som är bra för ditt hjärta.

9 Nypon

Nypon innehåller antioxidanter, vitamin A och C, mineraler som järn, kalcium, kalium och magnesium samt karoten som är en källa till A-vitamin. Nypon innehåller även mycket folsyra som hjälper till med nya celler och röda blodkroppar. En del äter nypon mot stela leder.

svensk supermat nypon

10 Persilja

Persilja är järnrikt och har dessutom vitamin C och antioxidanten karoten som ger oss vitamin A.

11 Rödbeta

Rödbeta innehåller många bra ämnen, som järn, folsyra, nitrat, vitamin C, kalium och magnesium. Det är bra för bland annat hjärt-kärlhälsan.

12 Svarta vinbär

Svarta vinbär är fullt av både vitamin C och andra vitaminer samt antioxidanter.

13 Tranbär

Tranbär är rikt på antioxidanter och polyfenoler som ger stark antioxidant verkan. Innehåller vitamin B, C samt järn, fosfor och kalcium.

Foto: TT

Utvald läsning