QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

10 spännande saker du inte visste om midsommar

22 jun, 2021
Midsommarkrans
Nu är det återigen dags för den härliga högtiden! Men vad vet du egentligen om midsommar? Majstång betyder förmodligen inte alls vad du tror och att den skulle vara en fallossymbol är myt.
Här är 10 saker du inte visste om midsommar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker du inte visste om midsommarBrand logo
5 saker du inte visste om midsommar

Även om pandemin begränsar storleken på firandet så betyder det inte att man inte kan leka för fullt och knåpa ihop midsommarkransar, midsommarstänger eller midsommarluncher med sina allra närmaste.

Men varför firar vi, var kommer våra traditioner ifrån och regnar det alltid på midsommar? Innan vi går in på det borde vi klargöra när denna trevliga tillställning infaller.

När är det midsommar?

Midsommarafton infaller alltid på en fredag mellan den 19-25 juni. Således infaller midsommardagen alltid mellan den 20-26 juni.

År 2022 är det midsommarafton fredagen den 24 juni.

Midsommar infaller alltid samma vecka

Midsommarafton infaller alltid vecka 25 i och med att datumen är så pass fasta. Det har högtiden gjort sedan 1952.

Midsommar 2023

Om du vill börja planera redan nu så infaller nästa års midsommarafton den 23 juni.

10 saker du kanske inte visste om midsommar

  1. Midsommar var från början ett firande av Johannes Döpares födelsedag.
  2. Majstång kommer av ett äldre uttryck som betyder "smycka med löv".
  3. Midsommarstången är inte någon fallossymbol utan härrör mer från det kristna korset.
  4. Midsommarnatten har länge varit föremål för magiska föreställningar. Att rulla runt naken i daggen ansågs förr stärka hälsan.
  5. Melodin till Små grodorna kommer ifrån en sång som brittiska soldater sjöng för att håna fransmännen.
  6. Under 1900-talet ansågs gräddfilen vara det festligaste på midsommarbordet.
  7. Under de tidiga midsommarfirandena sparade man midsommarkransen fram till jul och badade med den. Detta ansågs ha läkande krafter.
  8. Få länder firar någonting som liknar svensk midsommar. Men Finland, Danmark, Norge och Tyskland firar på ett sätt som påminner.
  9. Alkoholkonsumtion på midsommar kan ha förekommit under medeltiden.
  10. I Sverige regnar det alltid på midsommar men lokalt gör det inte nödvändigtvis det.

Här nedan följer en utveckling av de tio punkterna och massor av annat spännande kring dåtidens och nutidens midsommar.

Annons

Varför firar vi midsommar?

Från början var midsommarfirandet i Sverige en kyrkohögtid då man firade Johannes Döpares födelsedag den 24 juni.

I bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret medan själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen.

För många markerar midsommarfirandet i dag början på en period av ledighet. För andra kan den till exempel symbolisera sommarens intåg, grönskan eller att ljuset är tillbaka. Man har i princip helt gått ifrån den ursprungliga traditionen att fira Johannes Döpare.

När började man fira midsommar?

Den ursprungliga midsommarafton inföll den 23 juni, dagen innan Johannes Döpares födelsedag den 24 juni. Så såg det ut fram till 1952 då man valde att göra midsommarfirandet rörligt så att det skulle passa bättre in i arbetsveckan.

Man vet inte riktigt när man först började att fira midsommar. En del hävdar att det sträcker sig bak till 300-talet. Men det går bara att spekulera kring eftersom källor saknas, enligt Nordiska museet.

Annons

Den tidigaste källan man har är från 1555 där en biskop skildrar att människor på Johannes Döparens afton samlades och dansade i skenet av eldar.

Människor som dansar runt en midsommarstång
Midsommarstången symboliserar vårens spirande växtlighet.

Vad symboliserar midsommarstången?

Midsommarstången är kanske midsommarens främsta attribut. En utbredd uppfattning är att dansen kring stången är rester av en forntida fruktbarhetsfest till sommarsolståndets ära och att stången ursprungligen var en fallossymbol.

Men det stämmer inte att midsommarstången egentligen skulle vara symbol för en penis. Det är en seglivad myt som dök upp redan i slutet av 1800-talet. Snarare härrör midsommarstången mer till ett kristet kors och den går att spåra tillbaka historiskt till firanden av vårens spirande växtlighet.

Annons

Fruktbarhet finns visserligen med i midsommartemat i form av en förhoppning om god sådd, växtlighet och skörd. Men det är inte mer än så man kunnat skönja i arkiven.

När kom midsommarstången till Sverige?

Det är sannolikt att midsommarstången kom från Tyskland till Sverige under medeltiden. Källor från sent 1600-tal skvallrar om att midsommarstången då användes av den tidens studenter när de drog runt i byar och sjöng samtidigt som de tiggde mat och pengar.

Midsommarstången fick det utseende som vi är vana vid i dag omkring mitten av 1800-talet, även om det fortfarande finns variationer i olika delar av Sverige.

Varför kallas midsommarstång för majstång?

Majstång är en äldre term för midsommarstång. Den kommer inte alls från maj månad som man kanske tror utan härstammar från det gamla ordet maja som betyder ”smycka med löv”.

Magi och ritualer under midsommar

Midsommarnatten har alltid varit föremål för magiska föreställningar. Man trodde att växtligheten hade särskilda magiska krafter vid tidpunkten och att övernaturliga väsen var särskilt aktiva. Därför ansågs midsommarnatten särskilt lämplig för att samla läkande växter eller för att spå in i framtiden.

Annons

Till exempel var det tidigare tradition att gå ut på midsommarmorgonen och rulla runt naken i den våta daggen. Detta för att hålla sig frisk under hösten och vintern.

En annan tradition man trodde skulle hålla en frisk var att spara midsommarkransen till vintern för att kunna ha med den i julbadet.

Att lägga sju eller nio sorters blommor under huvudkudden på midsommarnatten är någonting som lever kvar än i dag. Det här gjorde (och gör) man för att drömma om vem man ska leva sitt liv med.

Varför dansar man runt midsommarstången?

Dans kring midsommarstången har troligtvis förekommit sedan 1800-talet. Men dansen med sånger tog fart ordentligt under 1900-talet.

Från början var de olika danserna runt stången till för att alla byars ungdomar skulle lära känna varandra.

Melodin till Små grodorna dök upp för första gången i en sångbok på 1920-talet och härrör från en sång som brittiska soldater använde som nidvisa om fransmännen under Napoleonkrigen under 1800-talet.

Annons

– I Sverige förknippades den alltså senare med midsommar, då vi i dansen leker grodor. Att byta skepnad från människa till djur är ett grundtema i ritualer både historiskt och globalt. Då blir det en sorts maskerad – och det blir skojigt! säger Jonas Engman, intendent på Nordiska museet, i ett pressmeddelande.

Tips på midsommar lekar!

Det kan vara bra att fortsätta planera för aktiviteter där det är möjligt att hålla avstånd till varandra.

Har ni testat lekarna Kasta stövel mellan benen, Spika varannan gång eller Sparka boll med strut?

Om inte, läs mer här: 10 roliga lekar till midsommar – som alla kan vara med på.

Midsommarmat: jordgubbar, potatis, sill, gräslök, rädisor och gräddfil.
Det här återfinns ofta på det svenska midsommarbordet: jordgubbar, potatis, gräslök och sill.

Vad äter man på midsommar?

De vanligaste inslagen på ett svenskt midsommarbord är matjessill, färskpotatis, gräddfil, gräslök, snaps och jordgubbar.

Annons

Just sill, potatis, gräddfil och gräslök är en tradition som vuxit fram under 1900-talet. Då ansågs gräddfilen vara det festliga på midsommarbordet. Den skulle välsigna skörden och var ett viktigt inslag.

Efter andra världskriget blev det vanligare att man hade råd att äta annan mat på vardagarna och då blev sill och potatis ett festligt och unikt inslag på midsommar.

Midsommarrecept

MåBra har recepten som du behöver för att få till ett riktigt trevligt midsommarfirande.

Här hittar du inspiration till en nyttigare midsommarlunch i form av sex kalorisnåla och lite roligare alternativ till den klassiska midsommarlunchen.

Och när det gäller efterrätten hittar du här tre smarriga och nyttigare midsommardesserter att servera till fikat. Recepten är perfekta när du ska bjuda många.

Se också – recept på nyttiga snacks, vegansk senapssill och alkoholfri drink med citron och jasmin.

Två kvinnor binder en midsommarkrans
Att binda en egen midsommarkrans är både väldigt roligt och du kan anpassa den precis så som du vill!

Varför har vi midsommarkrans?

En midsommar är inte komplett utan en blomkrans! Traditionen härstammar från tiden då julbad var en grej. Man sparade och torkade kransen efter firandet för att under vintern lägga ner den i julbadet. Det ansågs stärka hälsan och hålla en frisk.

Annons

Vilka blommor har man i midsommarkransen?

Att midsommar har flera magiska och övernaturliga inslag kanske talar för att du istället för att välja vilka blommor som helst ska låta stjärnorna visa vägen.

Välj rätt blommor till midsommarkransen – baserat på ditt stjärntecken.

Hur gör man en midsommarkrans?

Genom att göra en egen midsommarkrans spar du pengar och kan dessutom välja vilka blommor du vill! Vad sägs om en eukalyptuskrans, blomsterkrona eller lyxkrans?

3 olika midsommarkransar och hur du gör dem

Vilka länder firar midsommar?

Få länder firar något som liknar svensk midsommar. Men firandet av Juhannus i svensktalande delar av Finland och St Hans dag i Norge och Danmark är ganska likt.

Övriga nordiska länders midsommarfirande är mer blygsamt i jämförelse med det svenska firandet.

I Tyskland firas Johannes Döparens dag fortfarande i viss utsträckning med eldar och festligheter. Majstänger reser de i samband med Valborg.

Annons

– I övriga Europa firas dagen begränsat eller inte alls, säger Jonas Engman.

Varför dricker man alkohol på midsommar?

En hög alkoholkonsumtion är starkt förknippat med den svenska midsommaren. Den traditionen har växt fram under 1900-talet.

Vi vet väldigt lite om hur det såg ut tidigare, men det finns en enstaka antydning i medeltida källor om rituell öldrickning och blot under vikingatiden.

I bondesamhället ska midsommar ha varit en chans till fest för de annars hårt hållna ungdomarna.

Människor deltar i midsommarfirande runt en midsommarstång i regnet
Är inte det här en alltför typisk midsommar?

Regnar det alltid på midsommar?

Det går inte att prata om midsommar utan att inte också ta upp vädret eftersom det ju främst är en utomhushögtid.

Enligt SMHI har vi haft alltifrån 35 plusgrader och solsken till nollgradigt och snö på midsommar genom historien.

Och visst är det väldigt vanligt att det regnar! Vädret är i princip alltid ostadigt kring midsommar.

Man kan säga att det alltid regnar i Sverige på midsommar, men lokalt gör det inte alltid det. Bäst chans till sol och uppehåll är längs kusterna.

Källa: Nordiska museet, Populär historia, SMHI, Aftonbladet

Foton: TT

Annons