Här är supergrönsakerna som kan förlänga ditt liv

Frukt, grönsaker och bär.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:20

Efter reklamen: 5 supergrönsaker som kan förlänga ditt liv

(1:20)

Målsättningen när vi väljer frukt och grönt ska vara att välja mat från hela färgpaletten, enligt Maj-Lis Hellenius, professor vid Karolinska universitetssjukhuset.
– Gick vi på den linjen hårdare så skulle vi kunna vara lite friskare. Det skulle bidra till att förebygga betydligt många fler fall av hjärt-kärlsjukdom, några cancerformer och olika demenssjukdomar, säger hon till Expressen.

Supergrönsakerna som kan ge dig ett längre liv:

Röd och gul paprika

De flesta känner till att citrusfrukter är fyllda av C-vitamin men visste du att även paprika är det, speciellt röd och gul paprika? Grönsaken innehåller också betakaroten, lykopen, capsacin, kalium, järn och nyttiga fibrer. Paprika fungerar lika bra att äta rå i sallader som tillagad i till exempel en gryta.

Gul och röd lök

Löken innehåller höga halter av antioxidanter, till exempel fenoler. Fenoler har kraftigt antioxidativa egenskaper och minskar risken för infektioner, påverkar immunsystemet och skyddar celler från skador. Som plus i kanten är löken billig och kan ätas både rå eller tillagad.

Ruccola

Ruccola är en toppengrönsak eftersom den innehåller höga halter nitrit. Nitrit ger goda effekter på blodfetter, blodsocker och blodtryck. Dessutom blir man fysiskt starkare. Den innehåller också vitamin A, C och K. Vitamin A är bra för huden och synen, vitamin C för immunförsvaret och vitamin K för blodet och skelettet.

Blandade bönor

Bönor är väldigt proteinrika och fungerar som ett bra substitut för kött. Till exempel har torkade sojabönor högre proteinhalt än kött. Fibrerna i bönor har dessutom blodfettssänkande egenskaper och ger också en lång mättnadskänsla. Bönorna fungerar lika bra torkade som färska eller konserverade.

Tomater

Tomater innehåller många hälsosamma näringsämnen, bland annat karotenoider, vitamin C, E och kalium. De kan minska risken för viktuppgång, högt blodsocker och höga blodfetter. Tomater har samma hälsoeffekter oavsett vilken form de kommer i, så experimentera loss.

Källa: Livsmedelsverket och Expressen

Redaktionens tips

Är det verkligen för mycket socker i frukt?

4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga

Därför ska du aldrig skölja kycklingen – eller andra livsmedel

Dela på: