Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Krydda dig till mer smak - och mindre midja!

31 jan, 2012 
Var inte rädd för att använda kryddor i maten. De kan ge både smak och midjemått en knuff i rätt riktning!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Personer som äter en fet måltid har allt att vinna på en smart kryddsättning. En undersökning publicerad i amerikanska The Journal of Nutrition visade att personer som kryddade sin mat hade 30 procent mindre osunda blodfetter, än de som inte kryddade sin mat.

Kryddblandningen motsvarade 2 teskedar med en blandning av:

Svartpeppar
Studier har visat att kroppen kan tillgodogöra sig matens nyttiga ämnen i större utsträckning om peppar finns med i rätten. Det är ämnet piperin, som också ligger bakom kryddans starka smak, som är hemligheten. Ett varv med pepparkvarnen är inte att fnysa åt med andra ord!

Vitlök
Den skarpa smaken i vitlöken är inte bara god, den har också en aptitdämpande effekt. Du blir helt enkelt mätt snabbare när du äter vitlökskryddad mat. Den knubbiga lilla löken har dessutom visat sig kunna öka förbränningstakten något – en riktigt bra skafferikompis med andra ord!

Annons

Rosmarin

Denna smakrika krydda stimulerar ämnesomsättningen genom att stimulera både galla och lever. Rosmarin används av tradition i bland annat olja, både för sin smak och sin antibakteriella funktion – den kan helt enkelt förhindra produkten från att härskna.

Paprika
Enligt en amerikansk undersökning tenderar personer som ätit mat kryddad med paprika att äta mindre portioner. Detta gäller både under den pågående måltiden – och den påföljande. Forskarna tror att det beror på kryddans förmåga att påskynda mättnadskänslan.

Kanel
Krydda frukostgröten med kanel och bli kvitt dina trivselkilon! Kanel har en positiv inverkan på blodsockernivån, boostar förbränningen och påskyndar mättnadskänslan.

Oregano
Italienska köket använder sig av denna krydda av många anledningar. De smakrika bladen är laddade med nyttiga antioxidanter som har en rad hälsobringande egenskaper. Örten anses också hjälpa det metaboliska systemet.

Annons

Här är fler smakhöjare med samma effekt!

Senap
En stark senap sätter igång en process som höjer kroppstemperaturen. Detta gör i sin tur att ämnesomsättningen vrids upp. Ju starkare senap desto tydligare effekt!

Ingefära
Den populära roten har samma temperaturhöjande effekt som senap och chili. Ingefära kan öka förbränningstakten i samband med måltid och motverka det dåliga kolesterolet.

Chili
Alla chilifrukter, från de svagaste till de riktig superheta, innehåller capsaicin. Ju starkare chili desto mer av det fettförbrännande ämnet innehåller frukten.

Kardemumma
Är överflödig vätska anledningen till överflödskilona? Då kan en vätskedrivande kryddsättning göra underverk. Prova att krydda varma drycker med kardemumma, till exempel te, mjölk eller kaffe.

Källor: Health, Women’s Magazine, halsosidorna.se, Nyfiken vital

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons