Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Forskare: Träning kan inte väga upp en dålig kost

27 maj, 2015 
Skräpmat, socker och snabba kolhydrater är anledningen till det växande överviktsproblemet – inte stillasittande. Det menar brittiska forskare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kan man gå ner i vikt enbart genom träning? Nej, inte om man äter dålig mat, menar tre brittiska överviktsexperter som skrivit en debattartikel i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Sports Medicine.

Problemet med västvärldens växande midjemått beror inte på vår stillasittande livsstil. Det handlar istället om vår vårt stora intag av socker och andra snabba kolhydrater, hävdar experterna – med den brittiske forskaren och hjärtspecialisten Aseem Malhotra i spetsen.

Vi tränar ungefär lika mycket idag som vi gjorde för 30 år sedan, skriver han, men ändå har övervikten ökat. Den stora förändringen är att vi äter sämre, framför allt mer raffinerat socker och processade halvfabrikat.

Vår dåliga kost orsakar fler hälsoproblem än alkohol, tobak och inaktivitet tillsammans, menar experterna.

”Det är dags att krossa myten om fysisk inaktivitet och fetma: det går inte att ‘springa ifrån’ en dålig kost”, skriver Aseem Malhotra.

Annons

 

LÄS MER:

 

Forskare: Övervikt har inget med dålig karaktär att göra

Överviktiga personer har inte

Det är en myt att personer med övervikt skulle lida av ”dålig karaktär”. Det menar forskare från Karolinska Institutet.

Läs mer: Övervikt har inget med dålig karaktär att göra

 

Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

Är du ofta sötsugen? I så fall är du inte ensam. Behovet av något sött dyker ofta upp som ett brev på posten mellan måltiderna och efter maten. Särskilt irriterande är det förstås när du bestämt dig för att ha en godisfri vecka, men känner att suktandet efter sött tar över. Så här kan du själv ta kontrollen över godissuget.

Läs mer: Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

 

”Hur bör vi överviktiga träna?”

trana-overvikt

Hur bör den som är lite kraftigare tänka kring motion och träning? Den frågan ställer en läsare till vår motionsexpert Katarina Woxnerud.

Läs mer: ”Hur bör vi överviktiga träna?”

Annons