BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Här är de 3 bästa dieterna för vikt och hälsa 2020 – enligt experterna

03 jan, 2020 
Fisk, oliver, olivolja och annan medelhavskost
Vill du äta sundare och få en bättre hälsa samtidigt som du tar hänsyn till miljön? Här är kosten du ska satsa på, menar ledande experter, som har valt ut årets bästa (och sämsta) dieter!
Annons

Keto, paleo eller kanske 5:2? Vilken diet är egentligen bäst om man vill äta hälsosamt, skydda hjärta och kärl och kanske tappa något kilo samtidigt som man tar hänsyn till miljön? Svaret är: Ingen av de nämnda. Istället ska du satsa på Medelhavskost, DASH-dieten eller bli flexiterian. De tre toppar nämligen listan över de absolut bästa allround-dieterna, enligt en panel bestående av amerikanska experter på nutrition, övervikt och hjärthälsa.

För att kvala in på listan måste dieten vara säker och lätt att följa, den ska vara näringsriktig, förebygga hjärtsjukdom och diabetes typ 2 samt ge en viktminskning. Bakom listan står U.S News & World Report. Här hittar du hela sammanställningen.

De 3 sundaste dieterna 2020 är:

Medelhavsdieten

Vinnare för tredje året i rad! Medelhavskosten innehåller mycket frukt och grönt, fisk, bönor, bra fetter från exempelvis nötter och oliver men begränsat med rött kött, socker, mejeriprodukter och mättat fett. En lång rad studier visar att kosten kan förebygga sjukdomar som hjärtsjukdom, cancer och åldersrelaterade sjukdomar i hjärnan. Dessutom förebygger den övervikt. Andra fördelar är att den är enkel att följa och att kosten är klimatsmart.

Annons

DASH-dieten

Namnet står för Dietary Approaches to Stop Hypertension och är egentligen en kosthållning tänkt att sänka högt blodtryck. Man äter i huvudsak livsmedel som frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, magert protein och mejeriprodukter med låg fetthalt. Gemensamt för livsmedlen är att de är rika på kalcium, kalium, fibrer och protein som alla hjälper till att hålla blodtrycket nere. Salt och socker ska man däremot vara försiktig med. I studier har man sett att dieten kan sänka blodtrycket på bara några veckor.

Flexiterian

Att vara flexitarian innebär kort sagt att man är en flexibel vegetarian som i huvudsak äter vegetariskt med mycket grönsaker, bönor och fullkorn. Men kött och fisk är tillåtet med måtta. Man behöver alltså inte avstå från något, däremot är tanken att man lägger till mer av vegetariskt protein överlag och att man äter helvegetariskt åtminstone några dagar i veckan. Enligt forskning är detta ett bra sätt att hålla koll på vikten. Studier visar att vegetarianer i regel väger 15 procent mindre än ickevegetarianer. Även flexitarianer väger mindre än köttätare, visar studier.

Annons

…och de här ska du undvika

Expertpanelen har också valt ut några dieter som inte är att rekommendera. Bland dem finns den omtalade keto-dieten och en gammal bekant, nämligen Dukan-dieten. Båda dieterna går ut på att begränsa kolhydraterna till ett minimum. Detta för att kroppen ska hamna i ketos. Det betyder att kroppen lägger in en överväxel när det gäller att bränna fett. Men att drastiskt dra ner på kolhydraterna kan också ge biverkningar som illamående, yrsel och trötthet, särskilt i början av dieten. Kosthållningen anses också svår att följa över tid och det saknas långtidsstudier över hur den påverkar kroppen. För vissa kan ketos dock fungera bra som en kort och tillfällig kickstart för att gå ner i vikt, menar experterna.

Foto: TT

 

Läs mer: 

Medelhavskost och DASH-dieten: Ät för ett långt liv

Minska risken för cancer – bli flexiterian

Gå ner i vikt: Så blir du av med det farliga bukfettet

 

Annons