Experten: Därför ska du inte äta ketogen kost för att gå ner i vikt

Ketogen kost kan vara farligt.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

När det amerikanska nyhetsprogrammet CBS News rankar de hetaste dieterna 2019 ligger ketodieten, eller ketogen kost, i topp.

Metoden innebär att man tar bort det mesta i kolhydratväg, bland annat frukt och många grönsaker, och ersätter dem med fett. Man hamnar då i ketos, vilket betyder att kroppen lägger in en överväxel när det gäller att bränna fett.

Det främsta syftet med ketogen kost är däremot inte viktnedgång. Dieten används för att hjälpa personer med svår epilepsi, där mediciner inte hjälper och operation inte är möjlig. Patienterna är då grundligt utredda, följer ett strikt kostprogram och följs noga upp för att kontrollera eventuella biverkningar av den extrema kosten.

Otillräcklig forskning kring ketodieten

Det som händer i i hjärnan när kroppen försätts i ketos är att den istället för att omvandla glykos till energi använder fettsyror, vilket hjälper till att lugna nervcellerna som orsakar epilepsianfall. Det minskar anfallen och tar i vissa fall bort dem helt.

– Mekanismerna för hur detta går till är inte fullständigt klarlagda men det är troligen flera mekanismer i hjärnan som samverkar med fettsyror i den ketogena kosten, säger Ingrid Larsson, dietist vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Forskningen kring ketogen kost är än så länge tunn, och pekar åt olika håll. Trots detta har dieten blivit trendig bland personer som vill bränna fett, något som skulle kunna få allvarliga effekter om man inte är försiktig.

– Vanliga biverkningar är bland annat förstoppning, illamående och hos vissa personer påverkas den kognitiva förmågan. Det mycket höga innehållet av fett, särskilt mättat fett, kan leda till förhöjda nivåer av blodfetter. Vanligtvis får man inte heller i sig tillräckliga mängder av vissa vitaminer och mineraler som behövs, säger Ingrid Larsson.

Mindre socker, mer nyttiga fetter

Hon tycker istället att fokuset ska ligga på att minska på intaget av socker, som i godis, läsk och bakverk. Och få i oss mer av fullkornsprodukter, rotsaker, bönor, bär och baljväxter – för att få i oss den variation av energi, vitaminer, mineraler, fibrer och annat vi behöver för att må bra.

När det gäller fett vill Ingrid Larsson också se att vi gör bättre val, genom att välja bort smör, grädde och ost och istället få i oss mer vegetabiliska oljor, nötter, frön och fet fisk.

– Varierad mat i lagom mängd ger alla de näringsämnen vi behöver och minskar risken för flera av de vanligaste sjukdomarna så som hjärtkärlsjukdom, typ-2 diabetes och fetma, säger hon.

Även andra dietister anser att ketogen kost är extrem och knepig att följa över tid. Dessutom kan den leda till ett ätstört beteende eftersom man utmålar kolhydrater som något man till varje pris ska undvika.

Källa: Sahlgrenska  Foto: TT

Läs mer:

Ny forskning: För lite kolhydrater förkortar livet

”Biggest Loser”-tränaren: Därför ska du INTE äta ketogen diet

Ny forskning: Dieten som kan förlänga livet – med 10 år!

Redaktionens tips
Dela på: