Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Det sunda sättet att tappa kilon - utan att banta!

06 aug, 2015 
Så här hjälpte forskarna testpersonerna i sin studie att förbättra hälsan!
Annons

Du äter kalorisnålt och tränar regelbundet. Men ändå förbättras inte din hälsa särskilt mycket. Kolesterolet, blodtrycket, blodsockret och vikten håller sig på nästan samma nivåer som tidigare. Känner du igen dig? Det gör nog många. Men det finns hopp! Forskarna har nämligen hittat en möjlig orsak till varför vissa personer trots tappra försök att leva sundare fortfarande mår dåligt och förblir överviktiga.

En orsak till att hälsan inte förbättras kan nämligen vara för att man har inflammationer i kroppen – som orsakats av vitamin- och mineralbrister.

Läs mer: Därför har svenskarna tröttnat på dieter

Det kom forskarna fram till efter att ha låtit ett antal testpersoner äta speciella näringsbars fullproppade med vitaminer och mineraler – en gång per dag under två månader. När depåerna fylldes på med näringsämnen så förbättrades vissa av testpersonernas hälsa avsevärt. Och några gick till och med ner i vikt utan att ändra tränings- eller kostvanor i övrigt.

Läs mer: Lev längre med rätt mat – allt om kosten som bromsar åldrandet

Forskarna hoppas att studien ska få människor att inse hur värdet av att äta hälsosamt. De menar att det är minst lika viktigt att äta nyttigt och näringsrikt – som att träna och hålla nere portionsstorlekarna. För både hälsan och vikten!

 

AV: Elin Lenander

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Frisk och slank – med rätt kryddor!

Het mat förlänger livet!

Annons