Frukosten som hjälper dig att tappa kilon

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vill du gå ner i vikt ska du satsa på att få i dig mycket protein redan till morgonmålet. Det är budskapet från en ny studie utförd vid University of Missouri i USA.

En tredjedel av deltagarna i studien fick äta en frukost som innehöll 35 gram protein. Frukosten bestod av ägg, mejeriprodukter och magert fläskkött. Ytterligare en tredjedel av deltagarna åt frukostflingor med mjölk och fick i sig totalt 13 gram protein. Den sista gruppen skippade frukosten 5 till 7 dagar i veckan.

Läs mer: Mättande 5:2-recept med extra mycket protein

Under 12 veckor fick deltagarna rapportera exakt vad de åt varje dag och hur hungriga de kände sig. Deras blodglukosnivåer mättes och vikt samt BMI fastställdes i början och slutet av studien.

När all data sammanställts stod det klart att deltagarna som ätit en proteinrik frukost hade fått i sig 400 färre kalorier under resten av dagen och gått ner i vikt. De övriga två grupperna hade istället ökat sin andel kroppsfett och hade mindre stabila blodglukosvärden.

Läs mer: Minska i vikt med enkla proteintricket

För att få i dig 35 gram protein skulle du till exempel kunna äta en frukost bestående av 2 ägg, 1,5 dl kvarg och 2 skivor skinka.

Få reda på mer om proteininnehållet i olika livsmedel med hjälp av MåBra:s kaloritabell!

Tidigare studier har också visat att ägg är särskilt bra att äta vid frukosten, då detta minskar hungern under resten av dagen.

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Diet med proteiner & lågt GI ger bäst effekt

Fullkornsbröd och proteiner i form av ägg och tonfisk - ett bra alternativ för dig som vill hålla vikten, enligt en ny studie.

Redaktionens tips
Dela på: