Du har förmodligen använt mikrovågsugnen fel hela livet!
I cirka 40 år har mikrovågsugnen varit en vardagsräddare. Mikron står kanske inte längre framme i var mans kök – men de flesta har en i skåpet. För den ÄR ju otroligt praktisk.
Men – vi kan väl enas om att den ibland, eller ganska ofta, värmer ganska ojämnt? Ibland får man skylla sig själv för dåligt tålamod och för hög effekt, som gör att det skvätter upp brännhet mat i taket samtidigt som botten av lådan är helt frusen.
Förutom det, så finns det faktiskt en annan sak som de flesta av oss fått om bakfoten när vi ska värma mat. För även om man knappar in en mer rimlig värmeeffekt så är det ju så att lasagnen, brödet eller soppan tinas eller värms väldigt ojämnt?
VIDEO: Är det bra eller dåligt att värma maten i mikron? Här är svaret
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Varför värms maten ojämnt i mikron?
Felet många gör är att man öppnar luckan och sätter in det man ska värma i mitten. Men glastallriken i botten roterar av en anledning. Så för att få bäst och jämnast värmeeffekt ska du faktiskt sätta in tallriken, matlådan eller vad det nu må vara en bit ut på kanten för att få jämn effekt av mikrovågorna.
Dessutom ökar ojämnheten i processen när vissa delar av maten värms före andra. De delarna blir ännu varmare, medan resten är kallt. Det är för att undvika detta som man ska ta ut tallriken och röra runt efter en stund. Men det visst du säkert redan.
Mikrad mat – bland de skonsammaste vi kan äta
Många har under årens lopp funderat på hur mikrovågorna egentligen påverkar livsmedlets näringsinnehåll – och är det rent ut sagt farligt?
Svaret är kort och gott: nej! Det finns inga studier idag som visar att det skulle vara farligt att äta mat som tillagats i mikrovågsugn, menar Livsmedelsverket. I själva verket är metoden ihop med ångkokning generellt de mest skonsamma sätten som finns att tillaga eller värma upp en måltid på.
Källa: Ifl Science
Foto: TT