Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Du har förmodligen använt mikrovågsugnen fel hela livet!

26 aug, 2022 
MICRA MAT
Varför värms maten ojämnt i mikron? Jo, för att du gör samma fel som många andra. Tänk på det här innan du sätter in tallriken.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I cirka 40 år har mikrovågsugnen varit en vardagsräddare. Mikron står kanske inte längre framme i var mans kök – men de flesta har en i skåpet. För den ÄR ju otroligt praktisk.

Men – vi kan väl enas om att den ibland, eller ganska ofta, värmer ganska ojämnt? Ibland får man skylla sig själv för dåligt tålamod och för hög effekt, som gör att det skvätter upp brännhet mat i taket samtidigt som botten av lådan är helt frusen.

Förutom det, så finns det faktiskt en annan sak som de flesta av oss fått om bakfoten när vi ska värma mat. För även om man knappar in en mer rimlig värmeeffekt så är det ju så att lasagnen, brödet eller soppan tinas eller värms väldigt ojämnt?

VIDEO: Är det bra eller dåligt att värma maten i mikron? Här är svaret

Är det bra eller dåligt att värma maten i mikron? Här får du svaretBrand logo
Är det bra eller dåligt att värma maten i mikron? Här får du svaret

Varför värms maten ojämnt i mikron?

Felet många gör är att man öppnar luckan och sätter in det man ska värma i mitten. Men glastallriken i botten roterar av en anledning. Så för att få bäst och jämnast värmeeffekt ska du faktiskt sätta in tallriken, matlådan eller vad det nu må vara en bit ut på kanten för att få jämn effekt av mikrovågorna.

Annons

Dessutom ökar ojämnheten i processen när vissa delar av maten värms före andra. De delarna blir ännu varmare, medan resten är kallt. Det är för att undvika detta som man ska ta ut tallriken och röra runt efter en stund. Men det visst du säkert redan.

Mikrad mat – bland de skonsammaste vi kan äta

Många har under årens lopp funderat på hur mikrovågorna egentligen påverkar livsmedlets näringsinnehåll – och är det rent ut sagt farligt?

Svaret är kort och gott: nej! Det finns inga studier idag som visar att det skulle vara farligt att äta mat som tillagats i mikrovågsugn, menar Livsmedelsverket. I själva verket är metoden ihop med ångkokning generellt de mest skonsamma sätten som finns att tillaga eller värma upp en måltid på.

Källa: Ifl Science

Foto: TT

SE OCKSÅ: Frukten och bären med mest proteinBrand logo
SE OCKSÅ: Frukten och bären med mest protein
Annons