Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Hälsoskafferiet: Därför är olivolja så bra

17 feb, 2024 
En flaska olivolja
Den används flitigt i hyllade medelhavskosten och ger god smak åt allt ifrån bröd till sallad. Varför är oljan så älskad? Det ska vi reda ut nu.
Annons

Olivolja är inte bara hyllat och använt för dess goda smak, ofta lyfts även dess hälsofördelar. Oljan innehåller bland annat antioxidanter, som vitamin E och polyfenoler, som bland annat bidrar till jobbet med att skydda kroppens celler från skador. Det här skulle kunna minska risk för kroniska sjukdomar, för hjärt-kärlsjukdom och för tidigt åldrande.

Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioliBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioli

Finns många fördelar med olivolja

Polyfenolerna i oljan har även antiinflammatoriska effekter och de enkelomättade fetterna bidrar både till bättre hjärthälsa och hjärnhälsa. Att äta olivolja kan hjälpa till att öka det goda kolesterolet och minska det mindre bra. Att äta det regelbundet har kopplats till lägre risk för att få sämre minne.

Man kan få en mättnadskänsla som varar längre samtidigt som oljan hjälper matsmältningen. Det hjälper också kroppen att ta upp näringsämnen från andra livsmedel så vi kan tillgodogöra oss dem. Oljan i sig är, utöver vitamin E även rik på vitamin K, mineraler och viktiga fettsyror.

Annons

Kanske är det på grund av alla dessa egenskaper som man nu för tiden även ser olivolja i mer otippade sammanhang, som i nya glassmaker till exempel.

Många väljer också att använda olivolja i sin hudvård då det både ger fukt och näring, samt skyddande antioxidanter.

En sallad med olivolja

Testa olika smaksättningar

Olivolja lyfter många typer av smaker och att krydda den på olika sätt gör det ännu godare att äta på sallad, att doppa bröd i, eller att ha på pastan. Testa till exempel att blanda olivolja med:

  • Olika typer av kryddor, som basilika, oregano, rosmarin och timjan.
  • Chili och vitlök.
  • Färdiga kryddblandningar, som garam masala.

Tänk på att:

Skydda olivoljan från ljus, luft och värme, så den inte härsknar. En fin olja kan variera i färg, från mörkt grön till gyllengult. Bra olivolja doftar grönt och fruktigt.

Foto: TT

Annons