Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Därför bör du äta mer tång – tips för dig som vill komma igång

19 jul, 2022 
Kvinna plockar tång/Linnea Sjöström och Karolina Martinsson
Att äta tång kan ge en riktig hälsoboost. Men hur ska man tänka, vad är gott att äta och hur gör man? Experterna tipsar!
Annons

Kanske har du mest trampat på den, på väg ut på en simtur. Eller känt den stryka sig mot benen när du badat. Men tång kan ju faktiskt vara en riktig delikatess också. Och dessutom riktigt hälsosam.

– Jag önskar att fler förstår att det inte är så svårt att laga mat med tång, säger Karolina Martinsson som tillsammans med Linnéa Sjögren skrivit boken Plocka tång och strandväxter.

Se även: Så får du mer hälsosam tarmflora

Så får du din tarmflora att blomstraBrand logo
Så får du din tarmflora att blomstra

– Man ska tänka på att plocka på en plats en bit ifrån mänsklig aktivitet och där det är lite fart på vattnet och vågor, så inne i en vik eller i en båthamn går bort, säger Linnéa.

Den vanligaste tången i Sverige är blåstången

– Man kommer långt med nyfikenhet, lekfullhet och att lägga till tången i sina egna favoritrecept. Så prova på, lyckas och våga misslyckas är mitt tips till den som vill testa, säger Karolina.

Annons

Den vanligaste tången berättar de är blåstången, som finns längs med kusten i både västra och östra Sverige.

– På våren och sommaren kan man klippa av blåsor och blad i topparna. Bladen är goda att koka lite och använda i en sallad. Blåsorna kan man äta råa rätt upp och ner, eller torka dem i en torkugn eller ugn på 40-70 grader tills de är helt genomtorra, tipsar Linnéa.

Linnea Sjögren och Karolina Martinsson
Linnéa Sjögren och Karolina Martinsson har skrivit boken Plocka tång och strandväxter.

Allra bäst är tången på vintern

Karolina har ett annat favoritrecept:

– Den blir väldigt god om man klipper av det allra yttersta på topparna, blandar dem med lite sesamolja och sesamfrön och rostar dem torra och krispiga i 175 gradig ugn.

Vill man plocka sin egen tång kan det vara bra att rusta sig med våtdräkt. Allra bäst är tången på vintern när vattnet är lite kallare. Och en del sorter växer en bit ut, och djupt. Men det kan vara värt att göra sig besväret. Tång innehåller mycket näring.

Annons

– Tång innehåller framför allt mycket mineraler, spårämnen, fibrer, vitaminer och antioxidanter. Om man vill ha en art med mest protein så är det purpurtång. Den innehåller upp till ca 50 procent protein i torrvikt, säger Linnéa.

Alla tångsorter har ett fint näringsinnehåll

Karolina påminner om att det är viktigt att tången, för att vara hälsosam, plockas i rent och fritt flödande vatten.

– Plocka inte i eller i närheten av hamnar och industrier. Ät inte heller tång som har vuxit där det är algblomning. Alla tångsorter har ett väldigt fint näringsinnehåll, olika för varje sort, och det finns sånt som är nyttigt för oss som bara finns i tång, som alginater tex. Blåstången har ett väldigt fint näringsinne- håll med mycket antioxidanter.

Vad gör de då helst själva av sina fynd?

– Rörhinnan har en sån pigg grön färg som gör en glad. Tillsammans med fett och värme får den en smak av ramslök och vit tryffel. Så att blanda rörhinna med maizena och sedan fritera den är en av mina favoriter, säger Karolina.

Annons

– Jag tycker om att använda torkad mald sockertång i bröddeg och pannkakssmet, säger Linnéa.

ALGER, TÅNG ELLER SJÖGRÄS?

Alger är samlingsnamn för makroalger (tång) och mikroalger (till exempel spirulina). Sjögräs är flera olika gräsarter som växer i havet, varav ålgräs är den vanligaste. Ålgräs förökar sig med frön.

Sjögräs är inte samma sak som tång och är egentligen en felaktig benämning på tång. Tång tar upp näring genom hela bladet. Det som ser ut som rötter är ett fästorgan som har till syfte att hålla fast tången på en sten.

Tång har inga blommor utan förökar sig framförallt med sporer, ägg och spermier. Förökningssättet varierar beroende på vilken art det är. Tång klassas som protister i de olika rikena – växter, djur, protister. Det betyder att tång varken är ett djur eller en växt.

Ur: Plocka tång och strandväxter Foto: Fanny Rådvik

Annons