Recept: 3 läckra rätter du kan göra med tång från havet

olika maträtter med tång

Tång från havet används till en hel del. Allt ifrån tillverkning av tandkräm och lightprodukter till antibiotika och målarfärg.

Se även: 5 supergrönsaker som kan förlänga ditt liv

1:20

Efter reklamen: 5 supergrönsaker som kan förlänga ditt liv

(1:20)

Slå på ljud

Men det är också en läckerhet fylld av hälsosamma ämnen, som man kan laga till goda rätter av.

Grilla mer vegetariskt: 5 enkla & smakrika recept

3 recept för dig som vill laga mat med tång

Här följer några fler tips på vad du kan göra av olika sorters tång. Recepten är hämtade ur Karolina Martinsson och Linnéa Sjögrens bok Plocka tång och strandväxter.

TÅNGMOLN

Tångmoln
 • rörhinna
 • neutral olja till fritering
 • maizenamjöl
 • salt

Gör så här: Skölj rörhinnan så att den blir ren från sand och små djur. Blanda salt i sista sköljvattnet så får den tillbaka sin smak av hav. Kläm ur så mycket vatten du kan ur rörhinnan, lägg den mellan två handdukar och klappa den torr.

Blanda maizena med rörhinna och massera in ordentligt så att det täcker. Värm ett tjockt lager olja till 160 grader i en kastrull. Forma små nystan av rörhinnan och fritera dem cirka 1 minut.

Ta upp med hålslev när de känns krispiga. Låt rinna av på hushållspapper, salta. Ät molnen som de är eller smula över fisk-, grönsaks- eller skaldjursrätter.

INSALTAD SOCKERTÅNG

insaltad sockertång
 • 300 g färsk späd ung socker- eller fingertång
 • 1 liter vatten
 • 60 g havssalt alt 100 g torkad

Gör så här: Blöt upp torkad sockertång eller fingertång. Unga, späda exemplar ger bäst resultat. Lägg tången i kokande vatten och sjud cirka 2 minuter. Provsmaka dig fram till fin konsistens. Det kan behövas längre koktid om tången är grov. Lägg tången i en väl rengjord glasburk med lock.

Blanda vatten och havssalt (6 %-ig saltlag). Koka upp lagen så att saltet löses upp ordentligt. Häll saltlagen över tången. Klipp en rundel av ett plastlock och lägg över tången som tyngd så att allt är under ytan. Sätt på locket och ställ kallt.

När tången ska användas sköljer du snabbt av saltlagen under vattenkranen eller lägger tången en liten stund i en bunke med kallt vatten. Använd till exempel i bitar i sallader, eller till att vira kring fisk och lägga på grillen.

Odla din egen rawfood – 6 vitaminbomber på tallriken

FÄRSKPOTATIS MED HAVSSALLAT

färskpotatis med havssallat
 • 10 lika stora färskpotatisar, skrubbade
 • 2–3 stjälkar dill
 • 50 g smör
 • 10 blad havssallat
 • finhackad gräslök eller gräslöksblommor
 • havssalt

Gör så här: Koka upp rejält med saltat vatten i en kastrull. Lägg potatis och dill i kastrullen, sänk värmen. Potatisen ska sjuda tills den är precis lagom i konsistens. Prova med en sticka, den ska gå lätt genom hela potatisen utan att potatisen är överkokt. Häll av kokvattnet. Lägg en kökshandduk mellan lock och kastrull för att fånga upp överflödig fukt från ångan.

Bryn smöret i en liten kastrull på medelvärme och låt det bli gyllenbrunt och dofta nötigt. Lägg potatisen på en skärbräda. Ta en mortelstöt eller liknande trubbigt föremål och tryck till varje potatis försiktigt så att de precis spricker upp.

Flytta över potatisen till ett serveringsfat, lägg ett havssallatsblad i varje potatis och häll över rykande brynt smör. Strö över gräslök precis före servering. Servera gärna med sill.

Recepten är hämtade ur: Plocka tång och strandväxter Foto: Fanny Rådvik