Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Dietistens middags-hacks som minskar risken för sötsug under kvällen

04 aug, 2021 
kvinna förbereder middag och massa olika godissorter
Blir du också sugen på något sött på kvällen, efter du egentligen ätit dig mätt på middag? Du är inte ensam – dessa tips kan hjälpa dig undvika att hamna där.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
6 middagshacks för att minska sötsugetBrand logo
6 middagshacks för att minska sötsuget

Studier har visat att det inte är ovanligt att känna sötsug fram emot kvällen, skriver amerikanska hälsosajten Livestrong.com. Något som inte känns särskilt svårt att tro då det måste finnas en anledning till att hela konceptet med fika, desserter och efterrätter är så väl omtyckt.

Men att äta det varje dag påverkar vår hälsa negativt, och det finns lite knep understödda av dietister för att få kroppen att inte hamna i en position där det blir för svårt att stå emot.

Se också9 livsmedel som minskar ditt sötsug.

Dietisternas 6 bästa middagsråd – för minskat sötsug

1. Se till att du äter dig mätt

Om du försöker hålla dig från att äta för mycket, genom en diet eller så, kan det trigga kroppen att vilja ha mer efter att du ätit. Se därför till att äta så att du får i dig det du behöver av sådant som är bra, för att undvika att behöva ta till nödlösningar fram emot kvällen.

Annons

2. Drick inte läsk eller annan sötad dryck till maten

Sötade drycker gör att dina blodsockernivåer skjuter i taket direkt. Detta gör att de också går ner väldigt snabbt, och när det gör det kommer också sötsuget som ett brev på posten. Värt att ta i beaktning är också att en regelbunden konsumtion av sockrade drycker även leder till ett beroende som gör att du får ökat sug efter sötsaker allmänt.

3. Stäng av TV:n när du äter

När du tittar på TV eller distraheras på annat vis när du äter, så registrerar inte hjärnan all mat den får i sig. Detta gör att man både riskerar att äta mer än vad man behöver, men också att kroppen saknar att få stoppa i sig något igen senare fram mot kvällen. Pröva i stället mindful eating, en metod som verkligen uppmärksammar kroppen på vad man stoppar in i munnen.

4. Undvik snabba kolhydrater i middagen

Precis som med sockrade drycker så får snabba kolhydrater och skräpmat ditt blodsocker att dra i väg – för att kort tid därefter krascha och vilja ha mer. Denna typ av mat innehåller också ofta mycket salt, vilket kan leda till att din kropp känner ett sug efter något sött för att balansera ut det höga intaget.

Annons

5. Drick vatten innan du äter middagen

Vi förväxlar ofta törst med hunger eller sug. Det kan därför vara bra att redan innan man tar första tuggan av middagen dricka ett glas vatten. Det gör det enklare för kroppen att känna av när den är mätt. Drick sedan ett glas vatten igen när du upplever att sötsuget börjar närma sig, för att kunna utesluta att det inte är törst kroppen egentligen känner.

6. Se till att middagen innehåller tillräckligt med protein och fibrer

Protein och fibrer tar längre tid för kroppen att bryta ned, vilket gör att mat som innehåller mycket utav det har en mycket mildare effekt på blodsockret. Något som i sin tur gör att man känner sig mätt och nöjd längre. Likt för så många andra hälsofördelar handlar det om att maxa middagen med livsmedel som kyckling, ägg, tofu, grönsaker och fiberrika fullkornsprodukter.

Om du trots dessa punkter ändå känner ett sug efter sötsaker – prova först att vänta ut det eller hitta på en aktivitet som kan få dig på andra tankar. Om det inte funkar kanske någon av följande 10 tips för att bli av med sötsug kan hjälpa dig.

Källa: Livestrong

Foto: Unsplash

Annons