Då kan solen ge dig brist på D-vitamin

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Har du också tänkt att man laddar D-vitaminbatterierna varje gång man solar? Forskning visar nu att det kan vara felaktigt. Nog för att solen normalt ger oss svenskar gott om D-vitamin under sommarhalvåret – men om man solar för mycket kan det få omvänd effekt. Det visar en studie som gjorts på University of Pernambuco Medical School.

Läs också: 6 varningssignaler: Har du brist på D-vitamin?

I en studie undersöktes närmare 1000 människor från Brasilien som exponerades för solen varje dag utan någon solskyddsfaktor. Syftet var att se huruvida solbrända människor löpte lägre risk att få D-vitaminbrist. Det forskarna kom fram till var dock något helt annat.

Det visade sig att 72 procent av deltagarna i själva verket led brist på vitamin D. Många av dem var äldre och spenderade inte så mycket tid i solen, men överraskande nog kunde forskarna se att många unga, som exponerade sig väldigt mycket för solens strålar, också led av D-vitaminbrist.

Läs också: Hur får man i sig tillräckligt med D-vitamin?

Melanin är det ämne som ger oss vår solbrända färg och som skyddar kroppen mot skadliga UV-strålar. Och forskaren Francisco Bandeira menar att studien antyder att melaninet också verkar hindra D-vitamin-nivåerna från att öka i blodet vilket leder till att personer som exponeras för solen under lång tid kan få D-vitaminbrist.

Källa: Daily Mail, The Journal of Nutrition

Dela på: