Artikeln innehåller reklamlänkar
FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Så känner du igen järnbrist – är du drabbad?

28 sep, 2016 
Alltid trött? En av de vanligaste orsakerna är järnbrist. Men det är lyckligtvis lätt att åtgärda.
Annons

Järn är ett livsnödvändigt mineral som vi kvinnor tycks ha svårt att få i oss tillräckligt av. Runt en tredjedel av världens befolkning har järnbrist. Det gör det till en av de vanligaste sjukdomarna. Järn behövs bland annat för att våra celler ska orka göra energi och syresätta kroppen.

– När cellerna inte kan utföra sitt arbete ordentligt blir man trött. Det är det vanligaste symtomet på järnbrist. Men man kan även få huvudvärk, hjärtklappning, yrsel eller svårt att andas. Dessutom kan hyn bli blek, säger läkaren Gunilla Hasselgren.

Om vi får ett underskott av järn så beror det vanligtvis på att vi förlorar blod, till exempel genom kraftiga menstruationer.

– Menstruerande kvinnor är de som har absolut störst risk att drabbas av järnbrist. Men om man har en kraftig inflammation i kroppen så kan man förlora blod via urinen eller avföringen. Då syns det på färgen. Men även vid olyckor kan man ju tappa blod och därmed också järn.

Annons

En annan orsak till järnbrist är att vår kost helt enkelt inte alltid är tillräckligt näringsrik.

– Kött, fisk och fågel innehåller järn. Men det gör även alla grönsaker. Jordgubbar, broccoli och gröna bladgrönsaker, som till exempel spenat, är bra järnkällor.

Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna

Men spelar det någon roll om järnet kommer från växt- eller djurriket?

– Nej, men det finns mer järn i kött. Animaliska produkter innehåller även så kallat tvåvärt järn som är lättare att ta upp än det trevärda järnet som finns i grönsaker. Kroppen måste omvandla trevärt järn till tvåvärt. Därför kan vegetarianer behöva ta ett järntillskott. Men ett jättebra tips är att skaffa en järngryta. Den utsöndrar mycket järn till maten så att vi får i oss ämnet – oavsett vad vi lagar i den.

Om man misstänker att man har järnbrist så kan läkarna på vårdcentralen kontrollera blodvärdet med ett enkelt blodprov.

Annons

– Det är väldigt lätt att åtgärda en järnbrist. Man behöver bara äta järntabletter i några månader tills man har fyllt på förråden. Men om man har ett allvarligt underskott så kan läkarna i vissa fall spruta in järn direkt i blodet.

Läs mer: Så lurar du hjärnan att bli piggare

Det finns en vanlig myt om att man måste vara försiktig så att man inte överdoserar järntabletter. Men enligt Gunilla Hasselgren behöver man inte oroa sig:

– Kroppen stoppar själv upptaget av järn när den har fått tillräckligt, så det blir aldrig farligt att ta tabletter. Däremot kan man få ont i magen innan kroppen har hunnit skicka ut det överflödiga järnet som den inte behöver. Och det kan vara lite obehagligt.

Har man en gång haft järnbrist är det viktigt att göra återbesök hos doktorn då och då för att försäkra sig om att man inte har fått järnbrist igen. Det gäller speciellt kvinnor som har riklig mens. Om man blöder väldigt mycket så kan vissa preventivmedel vara till hjälp.

Annons

– Om man sätter in en hormonspiral så slipper man mensen helt. Och även p-piller gör att man blöder mindre. Då minskar man risken att drabbas av järnbrist.

 

Järnbrist? Testa ett tillskott (reklamlänk) med järn och c-vitamin från Apoteket (reklamlänk). Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Järntillskott från Apoteket.

Är du i riskzonen?

Menstruerande kvinnor löper störst risk för att drabbas av järnbrist. Detta eftersom järnbrist är ett slags blodbrist. Man kan också förlora blod om man har magsår eller en inflammatorisk tarmsjukdom.

Om du har kraftiga menstruationer, magsår eller en inflammatorisk tarmsjukdom plus något av nedanstående symtom kan det tyda på järnbrist:

* Trötthet

* Huvudvärk

* Hjärtklappning

Annons

* Yrsel

* Andningsbesvär

* Blek hy

 

Så mycket järn behöver du!

Kvinnor i fertil ålder: 15 milligram/ dag

Övriga vuxna: 9 milligram/ dag

 

Så mycket järn finns i 100 gram…

* Blodpudding

19,5 milligram

* Tofu

3,5 milligram

* Spenat & grönkål

2 milligram

* Hummus

1,9 milligram

* Grillad kyckling med skinn

1,51 milligram

* Stekt lax

0,93 milligram

* Broccoli

0,66 milligram

* Jordgubbar

0,34 milligram

 

AV: Elin Lenander

BILD: Thinkstock

 

 

Slipp tröttheten – 12 vägar till mer ork!

Din trötthet kan hänga ihop med magen.

Finns det piggknep som funkar? Absolut! Här är de senaste rönen om vad som hjälper.

Läs mer: Slipp tröttheten – 12 vägar till mer ork!

 

Mineralerna som gör dig pigg i höst!

höst

Kyla och mörker – nu börjar det bli dags att se över matvanorna. Vi ger dig hela listan på viktiga mineralkällor, så att du kan behålla orken hela hösten och vintern!

Läs mer: Mineralerna som gör dig pigg i höst!

 

Trött, sjuk och deppig? Du kanske har näringsbrist!

Beror dina hälsoproblem på vitaminbrist?

Brist på viktiga vitaminer och mineraler kan ge dig besvärliga symtom såsom trötthet, nedstämdhet och sänkt immunförsvar.

Läs mer: Trött, sjuk och deppig? Du kanske har näringsbrist!

Annons