Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

7 smarta sätt att få i dig mindre socker

07 dec, 2015 
Dra ner på det ohälsosamma tillsatta sockret – du kommer inte ens att sakna det! Så här gör du.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Socker är något de flesta av oss borde äta mindre av. Ett stort sockerintag ökar risken för bland annat övervikt, inflammationer och hjärtsjukdomar – dessutom får det ditt blodsocker att åka berg-och-dalbana och gör dig hungrigare, tröttare och ännu mer sötsugen.

 

Samtidigt tillsätts olika typer av sockerarter i de flesta matvaror, vilket kan göra det väldigt svårt att undvika sockret även om du vill. Men det är långt ifrån omöjligt. Här listar vi 7 smarta sätt att dra ner på sockerkonsumtionen.

 

1. Smaksätt själv

Satsa på naturella livsmedel när du handlar – och smaksätt på egen hand i stället. Färska och frysta frukter och bär är perfekta att använda när du vill sätta smak på exempelvis yoghurt, kvarg och keso. Eller varför inte göra egna smoothies?

Läs mer: Supersunda smoothies – våra bästa recept


2. Drick vatten

Vänj dig av vid att dricka juice, saft och läsk som måltidsdryck – trappa ner om det känns tufft att sluta tvärt. Varva mellan stilla och kolsyrat vatten för att få mer variation. Vill du ha lite smak på drycken kan du skiva ner gurka, apelsin, citron och andra frukter, grönsaker och örter i vattnet.

Annons

Läs mer: 7 anledningar att dricka mer vatten


3. Läs innehållsförteckningen
Är du osäker på om en viss matvara innehåller tillsatt socker? Titta på ingredienslistan. Tänk dock på att socker även kan gömma sig bakom benämningar som druvsocker, dextros, sackaros, majssirap och glukossirap.
Läs mer: 6 bra skäl att sluta med socker – och 3 sätt att lyckas!

 

4. Laga mat från grunden

Ju renare mat du använder, desto mindre socker får du i dig. Det tar lite mer jobb och längre tid att skippa halvfabrikaten, men du kan förenkla processen genom att göra storkok och frysa in – så att det finns färdiga, hemgjorda köttbullar nästa gång och du slipper köpa halvfabrikat som innehåller socker.

Läs mer: Ät mer ”clean food” – så gör du!


5. Spara sötsakerna till speciella tillfällen
Du behöver inte sluta helt med glass, godis och söta bakverk. Se bara till att spara det till ett par gånger i veckan, till exempel att du undviker sötsaker i veckorna men unnar dig något sött på helgen. Det blir lättare att tacka ner till bullen på onsdagsfikat om du kan tänka på att du ska njuta av en läcker chokladmousse på lördag.

Annons

Läs mer: Ät sötsaker i små portioner – och gå ner i vikt!


6. Ladda upp med protein
För att slippa suget som kan fresta dig att stoppa något sött i munnen, se till att äta mättande mat med hög proteinhalt. Det håller blodsockerkurvan på en jämnare nivå, vilket hjälper till att minska sockerbegäret.

Läs mer: Minska midjemåttet med enkla proteintricket


7. Vänj smaklökarna
Känns det som att osötad mat inte smakar någonting? Ge det lite tid. När dina smaklökar väl har vant sig av vid det tillsatta sockret börjar den naturliga sötman i frukter, bär och grönsaker att träda fram mer tydligt. Bli inte förvånad om godis plötsligt slutar smaka gott – äter man inte socker till vardags kan det helt enkelt kännas för sött.

Läs mer: Slipp sötsuget för alltid – stor guide!

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

MåBra granskar: Hur bra är de naturliga sockeralternativen?

Allt fler väljer bort vitt socker. Men hur bra är alternativen?

Har du bytt ut det vita fulsockret mot naturligt finsocker i tron att det är nyttigare? Då ska du läsa det här!

Läs mer: Hur bra är de naturliga sockeralternativen?

 

Nya sockerlarmet: Ligger du i riskzonen? Kolla här!

En munk är en uppenbar källa till socker, det är de dolda och oväntade sockerkällorna som luras, varnar experterna

Svenskarnas sockerkonsumtion placerar oss i riskzonen för att drabbas av dödlig hjärtsjukdom, visar en amerikansk studie. Största boven är det tillsatta sockret…

Läs mer: Ligger du riskzonen? Kolla här!

 

Lista: Så mycket socker innehåller maten

Smaksatt fil och yoghurt kan vara riktiga sockerbomber.

 

Annons