HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

5 olika typer av rynkor – så slätar du ut dem på bästa sätt

26 aug, 2021 
En glad äldre kvinna som ler mot kameran.
Vi kommer alla att drabbas av rynkor någon gång i livet. Men visste du att det finns olika sorters rynkor? Här är 5 olika typer och hur du kan ta hand om de olika på bästa sätt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 myter om skönhet som inte stämmerBrand logo
7 myter om skönhet som inte stämmer

Alla kommer vi någon gång att drabbas av rynkor eller fina linjer. Men försök att se det så här i stället. Om du har dem vid munnen så har du säkerligen haft många anledningar till skratt och om de sitter i pannan har du förmodligen varit med om många tankeväckande stunder.

Det finns alltid massor av historier bakom rynkor! Och vad vore ett liv utan känslor, historier och livets skönhet?

Varför får man rynkor?

Det finns två olika kategorier av rynkor, de som uppkommer av muskelrörelser och de som uppkommer av att huden blir tunnare och förlorar sin elasticitet.

Rynkor som uppkommer av att vi uttrycker känslor tillhör den första kategorin och kallas också dynamiska rynkor. Dessa kan alla ha, oavsett ålder. Det kan till exempel handla om rynkor runt munnen, ögonen, mellan ögonbrynen och smilgropar.

Annons

– Över tid kan de här linjerna bli djupare och etsa sig fast i huden, precis som att det lämnas kvar ett väck när man vikt ett papper, säger dermatologen Cynthia Bailey, till Mindbodygreen.

När de här rynkorna börjat synas även när vi inte ler eller rynkar pannan hamnar de i den andra kategorin av rynkor som också kallas för statiska rynkor.

De orsakas av att huden med åren tappar spänst och elasticitet samt att huden dras neråt av gravitationen. Det kan till exempel yttra sig som hängande ögonlock, påsar under ögonen och lös hud under käklinjen.

5 olika typer av rynkor och hur du vårdar dem

Även om rynkor är oundvikligt så ska man verkligen inte gå runt och oroa sig för att få dem. De signalerar oftast bara att huden förändras i och med att vi åldras.

Olika typer av rynkor har olika orsaker så om man vill kan man vårda dem på lite olika sätt. Men alla rynkor mår bra av extra fukt så satsa på en bra hudvårdsrutin.

Annons

1. Känslorynkor – rynkor i pannan, runt munnen och ögonen

De här rynkorna uppkommer när musklerna i ansiktet aktiveras då vi gör olika ansiktsuttryck. Det kan handla om att vi skrattar, ler eller rynkar pannan.

Men det är inte nödvändigtvis rörelsen som är problemet eftersom fina linjer är en del av ett väl fungerande ansikte. Men i takt med att vi förlorar hudkomponenter som kollagen blir huden inte lika bra på att återfå sin form efter uttrycken.

Tips för att vårda dessa rynkor:

 • Återfukta
 • Få i dig antioxidanter både invärtes och utvärtes. Dessa kan hjälpa till att reducera fria radikaler och försena hudens åldrande.
 • Slappna av i ansiktet så ofta du får chansen. Försök att inte kisa eller rynka pannan när du till exempel läser eller koncentrerar dig.
 • Använd keps eller solglasögon om du är ljuskänslig för att inte knipa ihop ögonen.
 • Undvik att luta ansiktet mot handen när du sitter ner.

2. Elasticitetsrynkor – rynkor i ansiktet, på armar, bröst och händer

En annan typ av rynkor vi kan få beror på hudens elasticitet och de brukar se ut lite som om man skulle ha skrynklat ett silkespapper.

UV-strålar är den största orsaken till de här rynkorna eftersom de skadar den underliggande elastiska strukturen i huden.

Tips för att vårda dessa rynkor:

 • Använd solskydd och när du solar så gör det smart (eller inte alls).
 • Få i dig antioxidanter både invärtes och utvärtes. Dessa kan hjälpa till att reducera fria radikaler och försena hudens åldrande.
 • Återfukta

3. Gravitationella rynkor – rynkor runt munnen och ögonen

Gravitationen påverkar oss alla hela tiden, men till slut blir det för mycket för huden. Med tiden börjar huden att hänga.

Annons

– Det klassiska exemplet är linjerna bredvid munnen som uppkommer när dina kinder börjar sjunka, säger dermatologen Shereene Idriss till Mindbodygreen.

Det är svårt att påverka dessa rynkor men de mår också bra av återfuktning. Men man bör alltid använda solskydd och försöka att få i sig tillräckligt med vitaminer, mineraler och antioxidanter för att hjälpa huden på traven.

4. Sömnrynkor – rynkor i ansiktet

Den här typen av rynkor uppkommer när du trycker ansiktet mot kudden under natten. Om man får sina åtta timmars sömn är det ganska lång tid per dygn den känsliga huden i ansiktet får utstå denna kompression.

När vi åldras kan vi uppleva att de här rynkorna stannar längre och längre under dagen efter vi klivit upp ur sängen. Till slut är de permanenta.

Tips för att vårda dessa rynkor:

 • Sov på ryggen
 • Återfukta

5. Atrofiska rynkor – rynkor i ansiktet, på armar, bröst och händer

De här rynkorna liknar solrynkorna då de formas av att hudens elastiska struktur brutits ner. Detta sker både av solen och av att vi åldras.

– De här rynkorna är associerade med en fördjupning av dynamiska, statiska och gravitationella rynkor. Det syns oftast på solexponerad hud som ansiktet, armar, bröst och handryggen, säger Cynthia Bailey.

Tips för att vårda dessa rynkor:

 • Använd solskydd och när du solar så gör det smart (eller inte alls).
 • Få i dig antioxidanter både invärtes och utvärtes. Dessa kan hjälpa till att reducera fria radikaler och försena hudens åldrande.
 • Återfukta
 • Unna dig en ansiktsbehandling då och då
 • Slappna av i ansiktet så ofta du får chansen.
 • Om du lider av allergi så försök att hitta en behandlingsmetod som gör att du slipper klia dig i ögonen hela tiden

Källa: Mindbodygreen

Foto: TT

Annons