HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Hudexperten: Så väljer du en hudcrème som verkligen funkar

14 okt, 2020 
Johanna Gillbro
Vill du hålla huden ung? Här berättar hudexperten Johanna Gillbro, känd från SVT:S Sanningen om hudvård, vad som bevisligen fungerar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Så får du finare hud – 5 tipsBrand logo
Så får du finare hud – 5 tips

Det är inte lätt att hitta rätt på hudvårdshyllan idag. Utbudet är enormt och marknadsföringen massiv när det gäller de aktiva ingredienserna. Men vad ska man satsa sina slantar på för att få ut bäst effekt av sin crème?

– Man ska först och främst titta efter ingredienser som är vetenskapligt väldokumenterade. Men man ska också fråga hur länge produkten har stått på hyllan, säger hudforskaren Johanna Gillbro, som har doktorerat i dermatologi och skrivit succéboken Hudbibeln.

Johanna Gillbro är också aktuell i SVT:s program Sanningen om hudvård.

Johanna Gillbro
Johanna Gillbro är hudforskare och har tagit flera patent för innovativa aktiva ingredienser för hudvård. FOTO: Annika Berglund

Därför ska du inte köpa hudvård på burk

Många av de aktiva ingredienserna i hudvård är nämligen känsliga för ljus och värme. För att få den att hålla så länge som möjligt behöver man därför tillsätta olika tillsatser, till exempel konserveringsmedel. Det gäller framförallt burkar som man petar ner fingrarna i. Har man känslig hud är det just konserveringsmedel man kan reagera på. Då är en lufttät pumpförpackning ett bra köp eftersom den inte kräver lika mycket konserveringsmedel.

Annons

Men huden kan också reagera negativt på för höga halter av aktiva ingredienser. Det gäller bland annat retinol (A-vitamin) och C-vitamin. Då gäller less is more.

Din hud är känsligare på vintern

– Lagom är bäst. Kommer man över en viss gräns kan ingrediensen stänga av processer i huden, istället för att boosta dem, säger Johanna Gillbro.

För mycket av det goda kan också vara irriterande på huden, speciellt under vinterhalvåret.

– Hudens immunförsvar är påverkat på vintern och vi tål inte lika mycket starka ämnen då. En crème som fungerar bra i september, kanske inte funkar alls i februari. Därför kan man behöva olika produkter, beroende på årstid.

Men vilka ämnen är det man ska titta efter, om man vill ha valuta för pengarna? Så här säger Johanna Gillbro.

4 hudvårdsingredienser med bevisad effekt

1. Retinol

A-vitaminsyra har använts mot akne sedan 1960-talet. Av en slump upptäckte man att det inte bara var aknen som försvann, det gjorde även linjer och rynkor. Dock är A-vitaminsyra läkemedelsklassat idag. Istället använder man retinol, som är ett förstadie till A-vitaminsyra, i vanlig hudvård. Både A-vitamin och A-vitaminsyra finns naturligt i huden.

Annons

– Retinol är det ämne som det finns mest vetenskapliga bevis för mot rynkor. Men det kan irritera i för hög dos. För de flesta räcker det med 0,05 procent retinol i en crème, säger Johanna Gillbro.

Men tänk på att köpa en lufttät pumpflaska, retinol är känsligt och oxiderar om det kommer i kontakt med syre. Bästa effekten får du om crèmen eller serumet med retinol förvaras i kylskåp.

2. Niacinamid

Kallas också vitamin B3. Det har använts länge i hudvård men levt ett liv i skymundan, tills för några år sedan. Då blev niacinamid blivit en riktig snackis, bland annat för att det sägs tajta till porerna.

– Det stärker huden och gör så att den inte släpper ifrån sig så mycket vatten. Därför är det en bra ingrediens om man har torr hud. Forskning har också visat att det kan minska pigmenteringar och förebygga oljig hud, förklarar Johanna Gillbro.

Till skillnad mot retinol är niacinamid stabilt och påverkas inte nämnvärt av luft, ljus eller värme.

Annons

3. C-vitamin

Johanna Gillbro berättar att det har gjorts många studier på C-vitaminets effekt på huden.

– Använt på rätt sätt kan det jämna till en ojämn hudton, säger hon.

Problemet med C-vitamin är att det är väldigt instabilt och förstörs lätt. Helst ska det förvaras kallt i en lufttät förpackning.

– Om du en produkt som förvaras i rumstemperatur så är det bättre att titta efter de mer stabila formerna av C-vitamin. De heter ascorbyl glycoside eller magnesium ascorbyl phosphate i innehållsförteckningen.

4. Fuktbindare

Torrhetsrynkor kan utvecklas till fina linjer och djupare rynkor. Därför är fuktbindare så viktigt. Men det gäller att välja rätt. Glycerin är en gammal klassiker som har hängt med länge. Det används som fuktbindare i både medicinska hudcrèmer och vanlig hudvård eftersom det motverkar torr hud effektivt.

– Andra bra, väldokumenterade ämnen som binder och bevarar fukt är karbamid (urea), allantoin, mjölksyra och panthenol.

Läs mer:

10 tips som får dig att se 10 år yngre ut

Nya rön: Smörj huden och håll dig frisk!

Rynkor? Det här avslöjar dina livslinjer om dig – och ditt liv

Annons