HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Så mycket yngre blir din hud när du tränar

04 nov, 2015 
Vill du ha en slät och spänstig hud långt upp i åren? Satsa på ett gymkort i stället för en rynkcrème!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Så får du finare hud – 5 tipsBrand logo
Så får du finare hud – 5 tips

Det är inte bara musklerna som krymper om man lever ett stillasittande liv. Det gör även underhudens fettlager. Samtidigt blir överhuden torrare och tunnare med åren.

Resultatet blir att man ser mer insjunken ut, eftersom det volymgivande fettet försvunnit och överhuden ligger som en oelastisk filt över ansiktets konturer. Om man däremot sitter på spinningcykeln eller står på löpbandet regelbundet börjar det hända saker djupt nere i huden: bland annat bildas det speciella proteiner, myokiner, som hjälper till att dämpa inflammationer.

När kanadensiska forskare tittat på kopplingen mellan träning och hudens åldrande har de sett att träning inte bara bromsar, utan även backar, åldrandet. Allt som krävs är att man motionerar måttligt till hårt tre timmar per vecka, till exempel genom att cykla, springa eller gymma. Då ökar de inflammationsdämpande myokinerna markant.

Läs mer: 10 hudord för ett friskt och fräscht ansikte

Annons

Men är man över 65 år räcker det faktiskt med mindre än så: två måttligt jobbiga halvtimmespass per vecka i tre månader kan föryngra huden med flera decennier. Det kunde forskarna konstatera efter att ha tittat på huden hos försökspersonerna i mikroskop.

De 65-åringar som tränade hade en hud som påminde om den hos 40-åringar när det gäller spänst och ålderstecken. Det är alltså aldrig för sent att börja motionera. Tvärtom verkar det som att ju äldre man är när man börjar, desto mer föryngras huden.

Läs mer: 5 vanliga hudproblem – och hur du bli av med dem

— Vi vet att träning ökar blodcirkulationen och syresättningen av huden. På så sätt har det en omedelbart föryngrande effekt. Det kan man se tydligt efter en rask promenadhuden ser frisk och rosig ut, säger hudeterapeuten Annica Forsgren, som bloggar om hudvård på hudspecialisten.se.

Att cirkulationen ökar betyder också att skador på huden läker snabbare om man rör på sig. Det har man sett i studier där man tittat på kopplingen mellan sårläkning och motion. Ett svettigt pass kan också fungera lite som en detox av huden: När vi svettas vill huden kyla av sig och det gör den genom att öppna våra porer som då kan utsöndra överflödig talg och smuts.

Annons

Läs mer: Bäret som slätar ut huden

— Man blir inte av med pormaskar genom att motionera, men hudens funktion förbättras över lag. Motion ökar också mängden HGH, ett tillväxthormon som bland annat gör att huden ser tjockare och mer plumpad ut.

Annica Forsgren tycker att de nya studierna är intressanta eftersom de visar att träning även har en långtidseffekt på huden. Dessutom är tre måttligt intensiva träningspass i veckan genomförbart för de flesta av oss.

— Men jag tror inte att alltför hård träning och strikt diet är bra för huden. De som tränar väldigt mycket kan se lite härjade ut. Lagom är bäst, man ska må bra av sin träning!

 

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

Ansiktslyft på menyn: Låt maten fixa huden!

Se till att inkludera några av dessa superlivsmedel på tallriken. Både huden och smaklökarna kommer tacka dig!

Läs mer: Ansiktslyft på menyn: Låt maten fixa huden!

 

Lysterlistan: Maten som ger vackrare hud

Antioxidanter och vitaminer är vanliga ingredienser i våra hudvårdsprodukter. Men visste du att samma ämnen kan göra större nytta när de får verka inifrån kroppen? Så här enkelt äter du dig till en vackrare hy!

Läs mer: Lysterlistan: Maten som ger vackrare hud

Så rengör du ansiktet rätt

MåBra listar hur du bäst och skonsammast tvättar ditt ansikte!

Läs mer: Så rengör du ansiktet rätt

Annons