Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Ny studie: Därför går du ner i vikt av vin, ost & choklad

15 apr, 2016 
Joel Linde
Ny forskning visar att du absolut inte bör sluta med godsaker som choklad, ost och vin om du vill hålla dig frisk.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Trodde du att choklad, vin eller helgens ostbricka skulle vara negativt för hälsa och vikt? Inte alls, visar ny forskning.

Det är den brittiske forskaren Tim Spectors teorier från boken ”The diet myth: The real science behind what we eat”, som tvärtom uppmanar oss att dricka vin, äta choklad och njuta av goda ostar.

Spector vänder upp och ner på allt vi tidigare lärt oss om viktminskning och menar att den avgörande faktorn för en lyckad viktnedgång handlar mer om vilka bakterier vi har i magen än antalet kalorier på tallriken. Bakterier vi skapar och underhåller via kosten vi äter, där alltså både choklad, rödvin och ost kan vara en god poäng att ha med på menyn. De är alla tre exempel på livsmedel som hjälper oss utveckla en hälsosam bakteriekultur i magen.

– Vi äter de här mikroberna och de hamnar i vår mage, där de blandas upp med ny mat som vi introducerar genom åren. Ju mer diversifierad mat vi äter, desto större variation får vi på dessa mikrober, och det gör oss friskare, säger han till The Mail.

Även nötter, olivolja och yoghurt pekas ut som särskilt nyttiga livsmedel, medan fet och söt snabbmat istället kan förstöra nyttiga bakteriekulturer. Spector drar parallellen till medelhavsdieten, känd för att kunna förbättra livslängd och hälsa.

– Undvik halvfabrikat… och njut istället av ost, choklad och rödvin, poängterade han.

 

Annons