FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Allt fler får hormon mot sömnproblem – här är anledningen

08 jul, 2020 
Melatonin mot sömnproblem.
Hormonet melatonin skrivs ut allt oftare mot olika sömnproblem. Men det hjälper inte alla – och bara mot vissa sömnbesvär. Det här behöver du veta innan du tar melatonin!
Annons
Tips för bättre sömnBrand logo
Tips för bättre sömn

Melatonin finns naturligt i kroppen och det frisätts när mörkret faller. Det hjälper kroppen att skilja mellan natt och dag och mellan aktivitet och vila. När melatonin frisätts, fungerar det som en signal till kroppen att gå och lägga sig. Då är chansen större att vi somnar. Därför används melatonin också som sömnmedicin.

Bara under förra året fick 190 000 svenskar melatonin på recept mot olika former av sömnbesvär. Det är en fördubbling under de senaste tre åren, skriver Forskning & Framsteg.

Melatonin skrivs ut till både män och kvinnor i olika åldrar, men framförallt ökar förskrivningen till barn och ungdomar upp till 17 år – trots att melatonin bara rekommenderas som behandling mot sömnbesvär bland personer äldre än 55 år.

De här grupperna kan ha hjälp av melatonin

Man tror att förskrivningen av melatonin till även yngre hänger ihop med att allt fler får diagnosen adhd. Man kan ha svårt att varva ner på kvällen, vilket kan leda till sömnbesvär. Hälften av alla barn och ungdomar som får melatonin har minst en psykiatrisk diagnos och den vanligaste är adhd.

Annons

En annan grupp som ofta får melatonin på recept är personer med DSPD, Delayed Sleep Phase Disorder. Det innebär att man har en förskjuten dygnsrytm som gör att man sällan kan somna före två, tre på natten. Ungefär var tionde person anses lida av DSPD och många av den har stora problem att sköta arbete och skola eftersom de inte kommer i säng i tid.

Melatonin kan också underlätta insomnandet hos personer 50+. Efter 50 års ålder minskar nämligen vår egen produktion av melatonin och det kan leda till att man lägger sig senare och får för lite sömn.

Det skrivs också ut till vuxna som fått rubbningar i dygnsrytmen, framför allt efter resor över många tidszoner.

Så använder man sömnhormonet

Melatonin är receptbelagt och skrivs ut av läkare. I Sverige finns melatonin under namnet Circadin. Det tas ett par timmar innan man ska sova. Hormonet hjälper till med själva insomnandet. Däremot gör det inte att man sover djupare eller längre och det hjälper inte heller mot uppvaknanden mitt i natten. Circadin är inte beroendeframkallande och biverkningar är sällsynta.  Men det anses inte heller lika effektivt som vanliga sömnmedel.

Melatonin finns också som kosttillskott och säljs receptfritt utomlands och på internet. De innehåller inte lika mycket melatonin som de tabletter som är läkemedelsklassade. Risken med melatonin som kosttillskott är att de även kan innehålla andra ingredienser som inte alltid är kontrollerade av myndigheter.

Foto: TT

Läs mer: 

Så boostar du sömnhormonet melatonin – med 3 enkla knep

Så ökar du din sömnkvalitet – 9 effektiva tips

Läkaren svarar: Detta bör du veta innan du tar melatonin

 

Annons