Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Ny forskning: Därför är det bra att äta choklad redan till frukost

03 jul, 2021 
kvinna äter choklad till frukost, vilket är bra för hälsa, blodsocker och minne
Goda nyheter efter forskning kring choklad: Vill du vara skarp i hjärnan, sänka ditt blodsocker och sova gott på natten? Då ska du äta en bit choklad redan till frukost!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker om choklad du kanske inte visste omBrand logo
5 saker om choklad du kanske inte visste om

Flera studier har tidigare visat att choklad är bra för oss (som om vi inte redan känner det i själen varje gång vi äter det …). Vi har bland annat skrivit om att choklad kan hjälpa oss med både vikt och hälsa.

Vi har också skrivit om att choklad kan hjälpa till med att skärpa hjärnan, att vi får bättre minne. Och att det ger oss energi. Choklad till frukost kan till och med få oss att sova bättre.

Att äta choklad till frukost kan vara bra för blodsockret

Ny forskning visar nu också att om vi äter lite choklad på morgonen så kan det hjälpa till med att hålla blodsockernivån lägre. Speciellt för kvinnor som kommit in i klimakteriet.

Det här kom man fram till i en studie vid Birgham & Women´s hospital i Boston. Studien gjordes på kvinnor som varit i klimakteriet som delades in i tre grupper.

Annons

En grupp åt choklad på morgonen, en grupp åt choklad på kvällen och en grupp åt ingen choklad. Efter två veckor hade kvinnorna som åt choklad till frukost lägre blodsockernivåer på morgonen.

SDe upplevde också att choklad på morgon eller kväll minskade både hunger och sötsug.

choklad till frukost

Pimpa din frukost med rå, organisk kakao

Just den här studien var liten, men tidigare studier pekar också på att det kan vara bra att äta choklad redan på morgonen.

Bäst ska det vara att äta rå, organisk kakao – som har visat sig kunna öka blodflödet till hjärnan och göra oss mer skärpta. Och man behöver inte äta så mycket för att få effekt.

Att strö kakaonibs på en smoothiebowl eller göra bananpannkakor med chokladbitar i kan alltså både vara en riktigt festlig frukost och bra för både hjärna och blodsocker.

Annat med choklad som kan vara riktigt gott att äta till frukost är till exempel apelsincarpaccio med choklad och scones med chokladbitar.

Foto: TT

Annons