Basta mer – minska risken för demens

Bada bastu – undvik demens

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

En ny studie som gjorts vid universitetet i östra Finland visar att män som bastar mer än fyra gånger i veckan löper två tredjedelar mindre risk att drabbas av demens eller Alzheimers inom 20 år.

I studien följdes 2 315 män i åldern 42-60 år i tjugo år, som en del i en större hjärtsjukdomsstudie. De som sade sig basta 4–7 gånger i veckan visade sig löpa 66 % mindre risk att drabbas av demens inom en 20-årsperiod, än de som bara bastade en gång i veckan. De löpte också 65 % mindre risk att få Alzheimers under samma period.

Med i beräkningarna finns då också variation i ålder, blodtryck, alkoholkonsumtion, rökning, kolesterol och andra hälsoaspekter.

Läs också: 5 tecken på tidig demens – så upptäcker du dem

Anledningen tros vara att bastubad har flera hälsofördelar – som att det sänker blodtrycket och får igång blodcirkulationen i kroppen, två saker som  sägs motverka just demens.

Forskarna vill dock påpeka att den här studien ensam inte är anledning att hoppa in i bastun fyra gånger i veckan. Mer forskning behövs, då det här är den första studien i sitt slag som hittar ett samband mellan demens och bastubad.

De uppmanar istället folk att följa de befintliga bästa råden mot demens: regelbunden motion, en hälsosam diet och att inte röka.

Källa: Alzheimer’s Society Foto: Shutterstock

Läs också: Så länge ska du basta för att få ett friskare hjärta

Dela på: