Basta mer – minska risken för demens

Bada bastu – undvik demens

En ny studie som gjorts vid universitetet i östra Finland visar att män som bastar mer än fyra gånger i veckan löper två tredjedelar mindre risk att drabbas av demens eller Alzheimers inom 20 år.

I studien följdes 2 315 män i åldern 42-60 år i tjugo år, som en del i en större hjärtsjukdomsstudie. De som sade sig basta 4–7 gånger i veckan visade sig löpa 66 % mindre risk att drabbas av demens inom en 20-årsperiod, än de som bara bastade en gång i veckan. De löpte också 65 % mindre risk att få Alzheimers under samma period.

Med i beräkningarna finns då också variation i ålder, blodtryck, alkoholkonsumtion, rökning, kolesterol och andra hälsoaspekter.

Läs också: 5 tecken på tidig demens – så upptäcker du dem

Anledningen tros vara att bastubad har flera hälsofördelar – som att det sänker blodtrycket och får igång blodcirkulationen i kroppen, två saker som  sägs motverka just demens.

Forskarna vill dock påpeka att den här studien ensam inte är anledning att hoppa in i bastun fyra gånger i veckan. Mer forskning behövs, då det här är den första studien i sitt slag som hittar ett samband mellan demens och bastubad.

De uppmanar istället folk att följa de befintliga bästa råden mot demens: regelbunden motion, en hälsosam diet och att inte röka.

Källa: Alzheimer’s Society Foto: Shutterstock

Läs också: Så länge ska du basta för att få ett friskare hjärta

Utvald läsning