Annons

Annons

Lättmjölk kan leda till högre BMI hos barn

Ger du dina barn den rätta fetthalten?

Ger du ditt barn lättmjölk för att undvika övervikt? Då bör du tänka om! En ny studie visar att barn som dricker lättprodukten har ett högre BMI.

Rekommendationen att ge barn magra mejeriprodukter är ett försök att lösa det växande folkhälsoproblemet med barnfetma. Sverige följer samma trend och på Livsmedelsverket är rådet att ge barn antingen vatten eller lättmjölk till maten.

Annons

– Vår rekommendation bygger på att man bör minska barnens intag av mättat fett och ersätta det med fleromättade fetter, som olja, nötter och fet fisk. Det är viktigare att barnen äter nyttig mat än vad de dricker till maten, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket.

Ny studie pekar på motsatt effekt

Men enligt en kanadensisk undersökning har lättmjölk visat sig ge motsatt effekt för barns vikt. Forskare från American Journal of Clinical Nutrition har jämfört 2745 barn i åldrarna 1 till 6. I studien tog man hänsyn till barnens ålder, kön, aktivitet och vilken mjölk barnen drack.

Gilla MåBra på Facebook

Efter en sammanställning kunde forskarna se att barnen som drack standardmjölk hade  lägre BMI än barn som dricker lättmjölk.

Forskarna har inte undersökt varför resultatet blev som det blev, men Jonathon L. Maguire, docent i pediatrik , kunde bland annat se att barn som dricker standardmjölk nöjer sig med ett glas mjölk, till skillnad från barn som dricker lättmjölk och gärna vill ha ett glas till. Teorin är att fettet mättar bättre.

– De som behöver gå ner i vikt bör välja lättprodukter. Sedan finns det såklart barn som behöver gå upp i vikt som kan bli rekommenderade att dricka standardmjölk och då ska de såklart göra det. Men att barnen skulle känna en större mättnad av standardmjölk än av lättmjölk går inte att säga. Då ska man istället fokusera på att äta fibrer som finns i grönsaker och fullkorn, det ger bra mättnad, säger Hanna Eneroth på Livsmedelsverket.

Källa: TheNewYorkTimes

Läs även: Läkare varnar: Därför kan vanlig nässpray vara farlig!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…