HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Fetman i världen ökar – allt fler feta barn i Sverige

12 okt, 2017 
AvNanna von Knorring
Allt fler barn världen över lider av övervikt och fetma. I Sverige har andelen feta pojkar trefaldigats under de senaste 40 åren. Nu efterlyser Claude Markus, forskare inom barnfetma, en sockerskatt.
Annons

Publikationen The Lancet har publicerat en internationell studie som visar utvecklingen av övervikt och fetma bland barn och ungdomar i 200 länder mellan åren 1975 och 2016. Det glädjande beskedet i rapporten är att andelen barn som är underviktiga eller undernärda har minskat. Men det finns även många dåliga nyheter.

I Sverige har andelen feta pojkar trefaldigats sedan 70-talet och andelen feta flickor har fördubblats. År 1975 led 2,3 procent av flickorna och 2,6 procent av pojkarna av fetma. Siffrorna i dag ligger på 4,7 och 8,5 procent.

Läs också: Forskaren krossar fem vanliga myter om övervikt

– Det var en väldigt kraftig ökning i Sverige mellan åren -85 och -95. Därefter har ökningstakten minskat något, säger Claude Marcus, professor och forskare inom barnfetma vid Karolinska institutet till TT.

Enligt honom har ökningen minskat bland välutbildade, medan övervikt och fetma fortsatt öka bland grupper med sämre utbildning och lägre inkomster. För att råda bot på problemet vill han bland annat se att en sockerskatt införs.

Annons

Övervikt och fetma har ökat i nästan alla länder som kartlagts. Allra värst är situationen på en del av önationerna i Stilla havet. Där har fetman bland barn mer än tiofaldigats under de senaste 40 åren. På ön Nauru och på Cooköarna är sju av tio barn överviktiga.

Läs också: Studie: Så lite övervikt räcker för ökad cancerrisk

Även i Kuwait och i USA är övervikt vanligt. Där är drygt 40 procent överviktiga och vart femte barn lider av fetma, vilket innebär att de har ett kroppsmasseindex på 30,0 eller mer.

Trots den stora ökningen av övervikt är det fortfarande fler barn som lider av svår eller måttlig undervikt. 192 miljoner barn uppskattades vara underviktiga år 2016, varav två tredjedelar av dem lever i Sydostasien.

Källa: TT/SVT Nyheter  Foto: IBL

Annons