Läkare varnar: Därför kan vanlig nässpray vara farlig!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

År 2009 fick vanliga matbutiker i Sverige tillstånd att sälja nässpray. När vi inte längre behövde gå till apoteket för att inhandla förkylningsmedel började allt fler konsumenter köpa sprayen för att bli av med nästäppan.

Detta har medfört en oväntad konsekvens – en överanvändning av nässpray. I stället för att bota trånga andningsgångar uppstår nu en ny åkomma – inflammation i näsans slemhinna.

Nässpray – så undviker du beroende

Kroniska besvär

Att nässpray inte bör användas i mer än tio dagar är något som många konsumenter missar. Tack vare den ökade tillgängligheten används sprayen så fort näsan blir täppt.

– Om du använder det under en lång tid får du en inflammation i nässlemhinnan. Då blir du ännu mer täppt än vad du var innan du började använda nässpray, säger Lena Hedlund, överläkare vid öron- näsa- och halskliniken på Södra Älvsborgs sjukhus, till Metro.

Den kroniska nästäppan som följer av överanvändningen kan vara riktigt svår att bli av med – och ge otäcka följdverkningar för både vuxna och barn.

– Det är ju obehagligt att gå runt och vara täppt hela tiden och det leder till sömnproblem. Livskvalitén blir sämre, säger Lena Hedlund till Metro.

Behandlingen blir då kortison, som kan ge ytterligare biverkningar. Var därför försiktig vid användningen när det gäller både dig själv och dina barn.

Läs också: Så blir du av med nästäppa en gång för alla!

Bli av med nästäppan.

Källor: Metro.se och Newsner.com
Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock

 

 

Redaktionens tips
Dela på: