Annons

Annons

Jennys övervikt berodde på sjukdomen lipödem – nu vill hon sprida kunskap till andra

Jennys övervikt berodde på sjukdomen lipödem – nu vill hon sprida kunskap till andra
Jenny Borg led av att hennes lår och rumpa var stora och gropiga. Hon bantade och tränade, men inget hände. Det hon inte visste var att "övervikten" berodde på sjukdomen lipödem.

Hur kommer det sig att alla andra har så släta och fina ben medan min rumpa och mina lår är så stora och gropiga? Det var en fråga som snurrade i Jenny Borgs huvud i 20 års tid. Förra sommaren fick hon äntligen svaret: Hennes problem beror på lipödem, en störning i fettväven som gör att lymfsystemet inte fungerar som det ska. Det leder bland annat till att man får svullnader på vissa kroppsdelar. Sjukdomen är kronisk och drabbar framför allt kvinnor.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

– När jag fick veta vad det var jag led av grät jag som ett barn. Äntligen förstod jag att det inte är mitt fel att jag ser ut som jag gör. Det har fått mig att äntligen acceptera min kropp, säger Jenny.

Hon kände en lättnad, men också en stor sorg över alla de år hon ägnat åt att hata sin kropp.

Problemen kom när hon var i 15-årsåldern. Plötsligt fick Jenny väldigt stora lår och stor rumpa.

– Det var hemskt. Under gymnasietiden blev det ännu värre. Jag kunde inte ha jeans som alla andra eftersom jag inte fick upp dem över knäna.

Jenny sökte läkare för att få bukt med vad hon trodde var övervikt och blev skickad till en dietist. Hon fick rådet att gå ner i vikt och träna.

– En enda gång har jag lyckats gå ner i vikt, 16 kilo. Men jag hade kvar mina stora lår och framför allt det gropiga ”hänget” på framsidan av låren och ner över knät. Jag trodde det var celluliter.

Viktminskningen varade inte och när Jenny än en gång försökte gå ner i vikt stod vågen i princip stilla. Alla svältkurer utlöste en ätstörning och en djup depression. Hon fick hjälp på Stockholms centrum för ätstörningar.

– Det var helt rätt för mig. Där fick jag den hjälp jag behövde för att kunna förhålla mig till min kropp.

Gåtan med hennes stora lår och rumpa kvarstod dock.

– Huden på låren gjorde dessutom fruktansvärt ont om någon råkade ta på dem.

Svaret på varför huden ömmade fick hon av en slump för ett år sedan:
– Jag var inne på ett forum på internet där det diskuterades fett. När jag beskrev hur mitt fett var placerat och hur det kändes var det en person där som tyckte att det lät som lipödem.

Jenny googlade lipödem och kände igen sig direkt. Hon tog kontakt med Svenska Ödemförbundet för att få mer information.

– Sedan gick jag gick till min husläkare för att få en remiss till någon som kunde ställa en diagnos på mig.
Remissen skickades hem till Jenny och hon fick sedan själv leta upp en lymfterapeut som kunde ställa en diagnos på henne. Hon hittade lymfterapeuten och sjuksköterskan Sue Mellgrim på Lymfterapi Norrort.

– Hon lärde mig hur lymfsystemet fungerar och hur jag med särskilda strykningar och djupandningar kan sätta fart på lymfsystemet.

En viktig del i behandlingen av lipödem är särskilt utprovade kompressionsstrumpor.

– Det är obekvämt och stökigt att hålla på med stödstrumpor men kan de få bort lite av min vätska och svullnad så är det värt det. Men jag fasar för att gå en hel varm sommar instängd i kompressionsstrumpor.

I många år var sol och bad helt uteslutet. Jenny klarade inte av att visa sig i badkläder.

– Jag tror att den här sommaren kommer att bli annorlunda – och bra. Sedan jag fick min diagnos har jag accepterat min kropp.

Lyckligtvis är simning och vattengymnastik utmärkt att ägna sig åt för den som har lipödem. Vattentrycket fungerar som kompression på vävnaderna.

Tidigare gick Jenny på lymfmassage två gånger i månaden. Det gjorde att smärtan minskade men hon hade inte råd att fortsätta.

– Vi med lipödem får själva bekosta alla behandlingar.

Upprörande, tycker Jenny. Med sin blogg intemittfel.se vill hon nu sprida kunskap och ge andra drabbade stöd:

– Tänk om någon hade sagt till mig när jag var 15 år att det var en sjukdom orsakad av mina hormoner som gjorde att jag såg ut som jag gjorde. Det hade besparat mig mycket kroppshat och många tårar.

TEXT: CHARLOTTA E LINDELL

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…