FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Punktfetma kan vara lipödem – så vet du

05 mar, 2019 
Fettdepåer på ben kan vara den okända sjukdomen lipödem.
Många är drabbade, få får hjälp – vi talar om ödem, en kronisk, obotlig svullnad som ofta förväxlas med fetma. Överlägset vanligast är tillståndet bland kvinnor. Så här vet du om du är drabbad!
Annons

En onaturlig svullnad som inte går bort, så kallat ödem, kan ha flera skepnader: Lymfödem, som ofta är en följd av behandling mot bröstcancer, och lipödem, som ofta förväxlas med fetma. Skillnaden är att fetman går att påverka med viktminskning medan lip- och lymfödem inte går att banta bort.

Många drabbade får ingen diagnos, än mindre någon behandling. Anledning? Diagnosen missas ofta eftersom den är så okänd. Detta är något man uppmärksammar på Världsdagen för lymfödem. Världshälsoorganisationen WHO menar att det finns drygt 170 miljoner människor i världen som lider av lymfödem. Hur många drabbade som finns i Sverige vet man inte exakt, vilket bland annat beror just på att sjukdomen är så okänd, att många drabbade aldrig får någon diagnos och att det knappt forskas på den här typen av sjukdomar i lymfsystemet i Sverige.

Lipödem eller lymfödem – här är skillnaden

Lipödem är en kronisk sjukdom i fettväven som gör att en del av kroppen, ofta benen och rumpan, har stora fettdepåer som gör ont medan resten av kroppen är normalstor. Man kan till exempel ha storlek 36 på överkroppen men storlek 44 på underkroppen. Lipödem kan även drabba armarna. Sjukdomen startar ofta i samband med en hormonsvängning, till exempel i puberteten, vid graviditet eller i klimakteriet.

Annons

Lipödem förväxlas ofta med lymfödem och fetma. Skillnaden är att om man går ner i vikt, påverkas fetma. Men vid lipödem påverkas inte fettdepåerna trots att man går ner i vikt på övriga kroppen. Tillståndet behandlas med KFÖ (kombinerad fysikalisk ödemterapi – en behandling med lymfmassage och kompression) och med fettsugning.

Lymfödem är en kronisk svullnad som beror på att det samlas lymfvätska i det drabbade området. Lymfödem drabbar oftast en arm eller ett ben. Man kan också ha nedsatt rörlighet och tryck- och tyngdkänsla i området.

Sjukdomen kan vara medfödd men man kan också drabbas av den efter cancerbehandling. 30 procent av alla som har blivit behandlade för bröstcancer får lymfödem. Även de som har haft gynekologisk cancer och malignt melanom kan drabbas. Brittiska beräkningar visar att lymfödem är lika vanligt förekommande som Parkinsons sjukdom, MS och HIV – tillsammans. Lymfödem kan inte botas men det kan behandlas av en medicinsk lymfterapeut.

Källor: Läkartidningen, Svenska Ödemförbundet Foto: TT

Läs mer:

Svullen? Problem med envist fett? Det kan vara lipödem

Heléne fick lymfödem: Mitt ben såg ut som en stock

Iréne har lipödem: De tuffaste är folks blickar

8 gånger kroppen samlar vatten – och så slipper du vätskan

Annons