Ytterligare regioner får skärpta coronarestriktioner

Regionerna Kalmar, Västerbotten, Norrbotten och Blekinge har nu fått skärpta coronarestriktioner

Videon kunde inte hittas

För tre veckor sedan var Uppsala först ut med en lokal skärpning av de allmänna råden. Till att börja skulle de nya restriktionerna vara i två veckor, men åtgärderna har sedan förlängts. Veckan därpå följde Stockholm, Västra Götaland och Östergötland och då hade perioden förlängts till tre veckor. Nu när region Kalmar, Västerbotten och Norrbotten fått skärpta restriktioner handlar det om fyra veckor, som kan komma att förlängas ytterligare.

Detta innebär nu att 13 av landets 21 regioner berörs av skärpta restriktioner. Dessutom har region Blekningen även infört strängare rekommendationer utan inblandning av Folkhälsomyndigheten. Trots detta fortsätter antalet bekräftade fall att öka i hela Sverige.

För tidigt för att se om coronarestriktionerna fungerar

Sara Byfors är enhetschef på Folkhälsomyndigheten och säger till Dagens Nyheter att det är för tidigt för att se några konkreta tecken på att åtgärderna fungerar.

– Vi följer så klart takten i smittspridningen. Förhoppningsvis avtar den innan man ser en avmattning i antalet som behöver sjukhusvård. Sedan kan man också följa statistik kring hur vi reser och rör oss för att se om råden efterlevs . Besöker vi köpcentrum eller inte? Det tar nog lite mer tid att se den effekten, säger Sara Byfors till DN.

– Man får också tänka på att vi inte vet hur det hade sett ut utan de här allmänna råden.

De flesta regioner som har infört lokala allmänna råd har signalerat att man är nära eller har nått taket i testkapaciteten.

– Det är någonting som regionerna måste skruva upp för att möta det behov som finns. Det innebär också att man med viss försiktighet måste titta på antalet smittade.

Avrådan att resa inom eller mellan regioner

Hur de nya råden ser ut skiljer sig något mellan de olika regionerna. Men grundtanken med råden är att man ska undvika fysiska kontakt med personer som man inte bor med. För vissa innebär det att man avråder från att åka kollektivt och att besöka gym eller andra fritidsanläggningar. För invånare i Norrbottens och Västerbottens län gäller även uppmaningen att avstå från att resa inom eller mellan andra regioner.

– Det ska tolkas som att man inte ska göra några längre resor, vilket ofta leder till nya kontakter med människor, säger Sara Byfors.

Ett större stopp för resor utanför den egna regionen, likt det som gällde i våras, kan återigen bli aktuellt för hela Sverige.

– Det är absolut en åtgärd som vi diskuterar. Det är inte själva resan vi vill åt utan vad man gör på sitt resmål. Så länge man undviker nya sociala kontakter är inte resan något vi avråder från.

På pressträffen i tisdags fick Sara Byfors frågor om julfirandet när restriktionerna nu skärps.

– Vi tror att man får sikta in sig på att fira i mindre sällskap och får fundera över de råd och rekommendationer som finns nu. De allmänna råden för hela landet kommer definitivt att gälla över jul. Sedan får vi se hur smittläget är om det har dalat eller fortsätter uppåt.

Källa: Dagens Nyheter Foto: TT

Läs mer:

Så klarar du nya coronarestriktionerna – psykologernas bästa tips

Löfven om coronaläget nu — så påverkas du

Agnes Wold: Så ska du tänka kring julen