Löfven om coronaläget nu: "Utvecklingen går snabbt åt fel håll"

Stefan Löfven om corona

Videon kunde inte hittas

På tisdagen höll statsminister Stefan Löfven pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Stefan Löfven: Läget är mycket allvarligt

– Utvecklingen går snabbt åt fel håll på flera platser i Sverige, sa Stefan Löfven på presskonferensen, och lyfte allvaret i situationen.

– Läget är mycket allvarligt, allt fler vårdplatser blir upptagna av covid-19-patienter och mycket talar för att antal avlidna kommer att öka. Ni förstår alltså att det inte är så trevliga besked jag kommer med idag, sa Löfven.

– Mer än var femte person som vårdas inom intensivvården är en covid-19-patient, sa socialminister Lena Hallengren, som bad alla att följa de råd och restriktioner som gäller, inte minst för vårdpersonalens skull.

– Vi är tio miljoner svenskar som saknar det där vanliga livet, men ska vi komma tillbaka dit så måste vi hjälpas åt.

Restriktionerna skärps i ytterligare tre län

Dels uppmanade statsministern oss att följa de restriktioner som redan finns, han meddelade också att restriktionerna skärps i tre olika län: Halland, Örebros län och Jönköpings län.

Vad som gäller är att man ska avstå från fysisk kontakt med andra personer än de du bor med, avstå från att vara inomhus där trängsel kan uppstå, att den som kan jobba hemifrån gör det, samt att man ska avstå från sammankomster som bröllop och begravningar.

Råden kan också se olika ut i olika regioner, så alla behöver ta reda på vad som gäller där just de bor.

"Det vi gör rätt nu gör skillnad sen"

– Det vi gör rätt nu får vi glädje av sen, sa Stefan Löfven.

Han menar att det kommer att göra skillnad för hur och om vi kommer fira lucia, hur vi kommer att fira jul … Löfven påminde om att det faktiskt är en pandemi och farlig sjukdom vi har att göra med.

Högst åtta personer vid ett restaurangbord

En ny regel som från och med nu påverkar restauranger är också att man inför en begränsning för hur många personer som får sitta vid samma bord. Nu får det vara högst åtta personer i ett sällskap.

– Precis som statsministern sa ska storleken på sällskap på restauranger begränsas till åtta personer och all publik måste sitta ner. Det får inte vara trängsel någonstans, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Mer pengar avsätts för covid-19

Regeringen har också idag föreslagit att ytterligare 10 miljarder ska gå till kommuner för medkostnader som kommit med kampen mot covid-19. Och att ytterligare pengar ska avsättas för testning och till att ta fram vaccin.

Foto: TT

LÄS MER:

Jul i coronatider: Psykologernas bästa tips för att hantera oro och besvikelse

Så kan en enda hostning avslöja om du har covid-19

Forskning: Även mild covid-19 kan skada hjärnan

Utvald läsning