Agnes Wold: Så ska du tänka kring julen

Videon kunde inte hittas

Smittspridningen ökar snabbt i hela landet med allt fler inläggningar på sjukhus. Men vad betyder det inför den stundande julen, hur ska man tänka kring julbord och julfester? Törs man träffa släkten?

– Tyvärr måste vi generellt dra ned kraftigt på umgänget inomhus. Det är uppenbart att viruset sprids mycket snabbare nu när vi är inomhus mer, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, i en intervju med Expressen.

Hon menar att vi helt enkelt får härda ut den här vintern.

– Det är inte möjligt att sitta och äta och prata inomhus timme efter timme på ett säkert sätt. Om någon råkar vara smittad av corona så innebär det risk att smittan överförs. Det är inte särskilt farligt för yngre personer, men kan vara farligt för 70+. De som är 70+ får själva bedöma vilka risker de vill ta.

Så här ska tänka kring julens aktiviteter, enligt Agnes Wold

1. Att hyra fjällstuga med barn och barnbarn

Agnes Wold: Om ni är 70+ tycker jag det låter riskfyllt. Om man absolut vill åka på semester med barn och barnbarn är enda helt säkra lösningen att de sitter i karantän en vecka innan, så att de är säkert smittfria. Men det är ju inte det lättaste

2. Att ta tåget till julfirandet

Agnes Wold: Jag tror inte tåg är något särskilt riskfyllt moment. Bäst är förstås om man kan hitta avgångar med lite folk, men det är nog lättare sagt än gjort i jultid. En 70-plussare ska väl helst inte vara ute på jultåg. Men det är bättre med tåg än att en äldre person åker tillsammans med yngre i en trång bil.

3. Att bjuda hem vänner på julfest

Agnes Wold: Just nu är det avrådan på middagar och fester hemma. Det innebär alltid risk för smitta.

4. Att åka på skidresa med vännerna

Agnes Wold: Det är säkrast att hålla sig i Sverige under en pandemi, tycker jag. Att åka utomlands är alltid ett vågspel – det kan komma restriktioner och karantänskrav.

5. Att fira julen på hotell med släkten

Agnes Wold: Det låter som en bättre idé än att träffas hemma. Om man ser till att hålla avstånd så är det tämligen säkert. Det som är bra är att man inte delar kök och toalett och att man beter sig på ett annat sätt när man är på hotell och restaurang.

Foto: TT

Läs mer:

Corona: Vågar man gå ut och äta julbord i år?

Forskare: Därför ökar risken för att smittas av corona inomhus just nu

Agnes Wold: Här är det viktigaste att tänka på i höst

Utvald läsning