Emma: Jag blev hjärntrött till följd av corona

Emma Mårtensson är drabbad av corona

Emma Mårtensson har varit sjuk till och från i covid-19 sedan i mitten på mars. Under sjukdomstiden har hon drabbats av en massa olika symtom – det började med de klassiska:

– Jag hade huvudvärk, tryck över bröstet, tungt att andas, yrsel, lite feber, hosta och diarré. Då visste jag att jag var smittad, berättar hon.

Den första veckan var hon helt sängbunden av huvudvärken. Sedan dess har hennes mående gått väldigt upp och ner.

– Något som verkligen speglat den här sjukdomen är att man aldrig vet vad man kan vänta sig nästa dag. Nya symptom, symptom som försvunnit, blivit bättre, sämre. Helt oförutsägbart, säger hon.

Emma har själv bekostat ett coronatest som visade att hon har utvecklat antikroppar mot Covid-19.

– Jag blev galen av att inte ha svaret svart på vitt. För om man är så här sjuk och det inte är corona vad är det då?

Hjärntrötthet till följd av covid-19

Trots att det nu snart gått två månader sedan insjuknandet blir inte Emma bättre. Tvärtom, nu har hon drabbats av ännu värre komplikationer, berättar hon.

– Jag åkte in till akuten tidigare i veckan på grund av förvirring och huvudvärk, och blev inlagd på neurologen. Den slutliga bedömning blev retade hjärnhinnor och hjärntrötthet till följd av covid-19.

Hon berättar att läkarna har sett detta hos flera patienter.

– Neurologen sa att trots att det är en så ny sjukdom har han redan hunnit se det hos flera patienter före mig. Men just eftersom den är så pass ny så vet man ännu inte hur länge det sitter i. Det viktigaste av allt är att vila och inte ha för bråttom tillbaka till fulltidsarbete.

Vanligt att bli sjuk länge i covid-19

Emma berättar att hon pratat med en sjuksköterska som kände igen hennes långa sjukdomsbild.

– Hon sa att det inte alls är ovanligt att folk är sjuka i två månader. Det är två saker som gäller: vila och tålamod. Hon sa att de dagligen möter folk som är med om det jag beskrev. Och just att det går så mycket upp och ner.

Emma tror att vården i Sverige har en enorm utmaning framför sig i att rehabilitera alla som varit ordentligt sjuka. Själv är hon nu hemma och sjukskriven.

– Jag har fortfarande ordentlig huvudvärk och blir andfådd så fort jag inte sitter still, jag tappar ord och namn och tappar den röda tråden när jag ska berätta något. Men jag tycker att de psykologiska aspekterna har varit de absolut värsta. Att inte kunna prestera varken som anställd, som mamma eller som matte. Och att hela tiden kastas mellan hopp och förtvivlan.

För ett tag sedan skapade hon  Facebookgruppen ”Vi som har/har haft Corona”, där hon delar sina erfarenheter med andra.

– Det kändes väldigt väldigt ensamt att vara sjuk i covid-19. Det enda alla pratade om var corona, men ingen annan visste hur det var att ha covid-19.

Foto: TT/Privat

LÄS MER:

Från fullt frisk till 12 dygn med intensivvård – läs Eriks starka berättelse

Mathilda: Jag har varit sjuk i covid-19 i snart 50 dagar

Barbara: Det här lärde jag mig när jag var sjuk i corona

Redaktionens tips