SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Vegan? Så kan ditt IQ påverkas enligt forskning

28 jan, 2020 
Vegansk kost kan påverka din intelligens.
Att vi äter mindre kött är jättebra, men många vet inte hur det kan påverka hjärnan. Vissa livsviktiga näringsämnen finns nämligen bara i animaliska produkter, och den som inte får i sig tillräckligt riskerar att försämra sin intelligens.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

TILL ATT BÖRJA MED: Vi försöker inte med denna artikel skamma veganer eller vegetarianer, eller påstå att det inte går att leva ett friskt liv utan animaliska produkter. Artikeln skrevs för att visa att veganism kräver mer av en person än vad vanlig allätarkost gör, i form av kunskap kring livsmedlens innehåll på en annan nivå än fett/protein/kolhydrater. Vi hoppas att informationen kan vara till nytta!

Allt fler svenskar väljer bort kött, och många väljer även bort animaliska livsmedel och produkter helt. Det kan vara för djurens skull, för klimatet eller för hälsan. Men forskningen kring hur vi påverkas av vegankost lämnar en del att önska, trots att det knappast är något nytt begrepp (i Indien har man exempelvis levt utan kött i tusentals år).

Det finns exempelvis forskning som pekar på att veganer löper större risk för stroke – samtidigt som andra studier säger att veganer har friskare hjärtan.

Annons

Och i världen uttrycker allt fler oro över den växande vegantrenden. I Tyskland avråder myndigheter barn, gravida, ammande och tonåringar från att äta vegansk kost, och i Belgien kan den som tvingar sitt barn att äta vegankost dömas till fängelse.

Hjärnan på vegankost

Det finns en del som visar att vegansk och vegetarisk mat kan vara bra för hjärta och kropp, men hur det påverkar hjärnan vet vi fortfarande väldigt lite om. Däremot tyder den forskning som finns på att veganer löper risk att gå miste om några ämnen som är viktiga för vår intelligens och hjärnhälsa.

Vissa näringsämnen finns helt enkelt inte i annat än animaliska livsmedel naturligt, andra kanske finns i frukt/grönt men inte i den mängd vi behöver. Till exempel är potatis det mest vitamin B6-rika veganska livsmedlet – men du behöver äta 750 gram för att få i dig din dagsranson.

Ofta går det dock att utvinna de saknade ämnena från bland annat alger och bakterier och göra till kosttillskott för de som vill ha veganska alternativ.

Annons

Här är några ämnen veganer ofta har brist på, som kan påverka hjärnan och intelligensen negativt:

B12

Allra största bristen hos veganer är B12 som främst finns i animaliska produkter, men även lite i fermenterade livsmedel. Allvarlig brist kan ge hjärnskador hos barn och hindra deras utveckling. Exempelvis har vi sett fall där ett barn varken kunde sitta eller le, och även där barnet hamnat i koma på grund av B12-bristen. I Sverige var det inte länge sen vi kunde läsa om ett spädbarn som nästan svalt ihjäl efter att ha blivit matad med undermålig vegankost.

Och B12-brist har i flera studier kunnat länkas direkt till lägre IQ, och hos äldre har man sett att brist på B12 kan få hjärnan att krympa! Brist på vitamin B12 kan leda till blodbrist, som också ger symtom som dåligt minne och trötthet.

Nämnas bör också att även många allätare lider av B12-brist.

Järn

Men det är också vanligt med låga nivåer av järn hos veganer, och även om vi främst associerar järn med syreupptagningsförmåga i blodet, så har det även en viktig uppgift i att hålla hjärnan frisk. I en studie från 2007 kunde man se att unga kvinnor som fick järntillskott kunde visa på bättre kognitiva förmågor och snabbare uppfattningsförmåga.

Annons

Och det är inte bara veganer som lider av järnbrist – det är faktiskt världens vanligaste näringsbrist att ha, men hos veganerna är siffran hela 40 procent som får i sig mindre än den rekommenderade dagliga dosen.

Här är 14 vegetariska livsmedel som innehåller mer järn än kött!

D3

D3 är ett annat näringsämne s0m är svårt att tillgodogöra sig som vegan. På sommaren bildas det i huden när vi är ute i solljuset, men på vintern halkar veganer efter köttätare, undersökningar har visat att skillnaderna kan vara så stora som 40 procent.

Taurin

Sen måste vi prata om aminosyror! Taurin kanske du har sett att det står på flera energidrycker, och det är den aminosyra vi har mest av i hjärnan där den bland annat reglerar antalet neuroner. Taurin finns framförallt i kött och skaldjur, men till viss del även i mejeriprodukter. Därför rekommenderar experter att veganer tar taurintillskott.

Kolin

Ett näringsämne som inte fått så mycket uppmärksamhet än är kolin, eller en typ av b-vitamin. Kolinbrist har tidigare kopplats ihop med demenssjukdomar.

Annons

Studier har visat att extra tillskott av kolin förbättrar minnet och reaktionsförmågan. Det höjer även prestationen hos idrottsmän. Kolin används också som behandling av demenssjukdom eftersom det är så viktigt för hjärnans funktioner. Det är även viktigt för utvecklingen av nervsystemet hos foster. Kolinbrist misstänks också hänga ihop med fettlever.

Veganer är den grupp som får i sig minst kolin av alla. Läs mer om kolin här!

Kreatin

Kreatin är ett annat ämne som bör finnas i åtanke. Det är ett vanligt tillskott i proteinshakes och andra kosttillskott som ska öka prestationen. Detta eftersom kreatinets främsta uppgift är att hjälpa cellerna att ta upp energi. Men ämnet hjälper också hjärnan och i studier har man sett att ett ökat intag av kreatin kan förbättra igenkänningsminnet och minska hjärntrötthet.

Växter och svamp innehåller tyvärr inte kreatin, utan det finns främst i animaliska produkter. I ett test lät man vegetarianer och allätare få tillskott av kreatin för att se om det kunde påverka intelligensen. Efter bara fem dagar hade det hänt mycket hos vegetarianerna, men nästan ingenting hos allätarna, vilket tyder på att de inte har samma behov av kreatintillskott.

Annons

MEN: Börja inte leka med kreatintillskott på egen hand, det kan finns oönskade biverkningar. Exempelvis kan hjärnan börja minska den egna produktionen av kreatin. För den största delen av kreatinet producerar kroppen själv, därför är det inte säkert att veganer behöver äta extra av det – kanske använder hjärnan bara det extra kreatinet i nödfall eller under stress.

Slutsatsen som många forskare drar är att det GÅR att leva ett hälsosamt liv på vegansk kost – men det krävs en hel del kunskap och noggrannhet som antagligen inte alla som börjat äta vegansk mat de senaste tio åren har.

– Utan tvekan så kan veganism orsaka brist på B12 och järn, och utan tvekan kan de sakerna påverka din intelligens, säger Nathan Cofnas, en biolog vid Oxford University till BBC.

Källa: BBC   Foto: TT

Läs mer:

Experten: Det här kan du få brist på när du äter mer vego

Vegotrenden, djurskyddet och klimatet påverkar köttätandet – rekordmycket!

Kommer veganerna att överleva oss alla?

 

Annons