FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Så snabbt kan värmen ge dig vätskebrist

15 jul, 2021 
kvinna dricker för att inte få vätskebrist i värmen
Hur snabbt går det att bli uttorkad eller få vätskebrist när det är varmt ute? Det kan faktiskt gå ganska fort – beroende på vad du gör. Så här säger läkarna!
Annons
Så gör du din egen vätskeersättningBrand logo
Så gör du din egen vätskeersättning

Den här sommaren har redan bjudit på en hel del riktigt varma dagar – och fler är på gång.

På flera ställen runt om i världen varnas dessutom för extremvärme, något som natur, djurliv och en hel del människor påverkats av.

I värme drabbas vi snabbare av vätskebrist

Värmen gör att vi svettas mer och det i sin tur leder till att vi lättare drabbas av vätskebrist om vi inte dricker ordentligt.

– Kroppen består av cirka 60 procent vatten, som minskar lite när vi andas eller svettas. Värmen förstärker den här processen, och om vi inte fyller på med vätska, eller får sval luft kan kroppen inte kompensera för förlusten. Då kan vi få vätskebrist, säger akutmedicin-läkaren David Della Giustina till HuffPost.

Annons

Hans kollega Teresa Murray Amato fortsätter förklara:

– När du blir varmare kan du svettas mer och sedan förlorar du vätskor och elektrolyter genom svetten, och om du inte dricker tillräckligt, eller om du svettas mer än du dricker, kan du börja bli uttorkad.

Mest utsatt är människor som är aktiva i solen

Om man börjar få vätskebrist så brukar man först och främst känna sig törstig. Man kan få torra läppar och torr mun. Att bli illamående är också vanligt, liksom att känna sig svag och trött eller få huvudvärk. Ett annat tecken på att man börjar bli uttorkade är att urinen blir mörkare.

Hur snabbt det går att få vätskebrist är olika. Mest utsatta är ofta människor som är aktiva utomhus i värmen. Som kanske arbetar på byggplatser i gassande sol, eller jobbar i trädgårdar. Eller tränar i sol för den delen.

kvinna tränar i sol och får vätskebrist

– De kan bli uttorkade på några timmar, säger Della-Giustina.

För i riktig värme, och om vi är aktiva så kan vi förlora ganska mycket vätska, som det då gäller att fylla på. Längre tid tar det om vi sitter inomhus, även om det är i en varm lägenhet. Eftersom man då varken anstränger sig så hårt eller svettas så mycket.

Annons

LÄS MER: Svårt att dricka vatten? Ät det här istället!

Utöver värme så spelar luftfuktighet också in

Hur lång tid det tar att få vätskebrist beror alltså bland annat på hur aktiv man är, vad man gör och hur mycket vätska man får i sig, via dryck eller mat. Ålder är också en faktor här. Barn och äldre brukar ha lättare att få vätskebrist. Det har dels med temperaturreglering att göra, men kan också påverkas av mediciner.

Förutom temperatur så spelar också luftfuktighet in. Amato menar att det är svårare för kroppen att kylas ner på en varm och fuktig dag, oavsett hur mycket eller lite man svettas.

Tips för att klara sig i värmen är att hålla sig i skugga eller i svala utrymmen, att dricka ofta och regelbundet men utan att överdriva hur mycket du dricker. Drick alltid när du är törstig – det är en signal om att du behöver faktiskt behöver dricka.

Källa: HuffPost Foto: TT

Annons