FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Vanna Rosenberg trött på kroppsidealen – vägrar anpassa sig

04 apr, 2022 
AvAino Oxblod
Vanna Rosenberg och gänget från Kvarteret Skatan
TT.
Aktuella skådespelare Vanna Rosenberg har med roller i Scalarevyn och Kvarteret Skatan blivit en av landets mest hyllade komedienner. Stjärnan berättar om stoltheten hon känner inför att inte ha anpassat sig efter det stereotypa kroppsidealet.
Annons

Vanna Rosenberg, 48, har länge varit en av Sveriges roligaste kvinnliga skådespelare. Många fick nog upp ögonen för henne i Kvarteret Skatan, och hon har det senaste året hyllats som komedienn i Scalarevyn, där hon spelat mot Henrik Dorsin och Johan Ulveson.

Som kvinna i underhållningsbranschen är det lätt att känna press att se ut på ett visst sätt, och anpassa sig till väldigt snäva kroppsideal. Men det är något som Vanna Rosenberg varit öppen med att hon har vägrat göra. I en intervju med tidningen Amelia konstaterar hon att det varit ett aktivt beslut att inte vika sig.

Se trailern till Discovery+ nya serie Udda veckorBrand logo
Se trailern till Discovery+ nya serie Udda veckor

– Jag känner en stolthet över att inte ha anpassat mig efter det stereotypa kroppsidealet, jag vet ju hur normen ser ut. Det har känts viktigt för mig att ha vågat gå emot normen, säger Vanna.

Annons

Vanna Rosenberg: ”Provocerad”

Samtidigt verkar skådespelaren vara trött på att förminskas till att inte vara något mer än sin kropp, och menar att hon märker att folk kan bli besvikna om hon tränar för hälsan och tar hand om sig.

– Samtidigt kan jag bli provocerad över att jag inte får flytta min position. Det är som om folk förväntar sig att jag ÄR min storlek och att jag inte respekteras för min person, eller min roll som skådespelare. När män går ner 50 kilo inför en roll så hyllas de för den prestationen, men det skulle inte en kvinna kunna göra. När jag tar hand om hälsan blir folk arga och besvikna, säger Vanna Rosenberg till tidningen.

Hennes framgångsrecept för hälsan är att kombinera att liv med mycket rörelse med god mat, och inte begränsa sig.

– För mig innebär kroppspositiv att man tar hand om sig och lever balanserat. Jag har exempelvis tränat regelbundet under en lång tid. Den enda gången jag fysiskt hade svårare att komma tillbaka var efter två graviditeter. Men för mig är funktionen det primära, jag vill leva och vara stark. Jag vet att jag mår bra och blir glad av att röra på mig. Inget är så kvittrande som motion i kombination med god mat.

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons