SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

7 vanliga misstag när du promenerar – så undviker du dem

04 aug, 2023 
En kvinna som skadat foten och en kvinna med hörlurar som håller mobilen i handen.
Det finns många härliga hälsofördelar med att promenera. En del saker ska man dock tänka på när man ger sig ut. Sajten WebMd har listat 7 vanliga misstag under promenaden – så här undviker du dem!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Promenader är en skonsam träning som är bra för hälsan. När du går stärker du dina muskler, får igång blodcirkulationen och du blir piggare. Men det finns några vanliga misstag under promenaden som går att undvika, sajten webmd.com tipsar om hur du gör för att slippa dem.

Se också: Roligare promenader – träningsexperten Sandra Hiort tipsarBrand logo
Se också: Roligare promenader – träningsexperten Sandra Hiort tipsar

1. Du använder fel skor

Ett vanligt misstag är att använda fel sorts skor under promenaden. Om skorna är för stora får du inte tillräckligt stöd för foten, och är skorna för små kommer du få problem med skavsår.

Enligt webmd.com kan man hålla utkik efter en sko med en vadderad häl som är lätt, som andas och är vattentät. En löparsko kan också fungera lika bra som en promenadsko, skriver de.

Om du är osäker på vilken sko som passar din fot, finns det butiker som hjälper dig att prova ut en lämplig.

Annons

2. Du är fast i gamla hjulspår

Om du promenerar samma sträcka varje dag kan du bli uttråkad och det kan vara svårare att motivera sig själv att gå ut. Ändra regelbundet din promenadsträcka för att inte tappa intresset.

Det är inte bara bra för ditt humör och motivation att variera sträcka, dina muskler får nya utmaningar att jobba med.

3. Du lyssnar på för hög musik under promenaden

Det är vanligt att lyssna på musik eller på en podcast under promenaden. Men tänk på att du då kan missa saker som händer runt omkring dig. Håll volymen tillräckligt låg så du kan höra en tutande bil, skällande hundar eller ambulanssirener.

4. Du stirrar ner på din mobil

Om du promenerar med mobilen i handen – se till att inte titta ner på den hela tiden. Du kan snubbla eller i värsta fall bli påkörd av en bil eller cyklist. Försök att inte bli distraherad av din mobiltelefon. Om du behöver smsa eller maila någon, stanna hellre upp promenaden och börja gå igen när du är klar.

En kvinna som håller mobilen i handen.
Tänk på att inte bli distraherad av din mobiltelefon.

5. Du har för tunga kläder på dig

Kläder som är för tunga kan göra din promenad obehaglig och jobbig. Kläderna ska vara bekväma och andas så att du lätt kan röra dig. Ett tips är att klä dig lager på lager. Så att du kan ta bort ett lager när du blir varm eller ta på dig mer kläder om du blir kall, skriver webmd.com.

Annons

6. Du syns inte i mörkret

Om du gillar att promenera på kvällarna när det är mörkt – tänk på att använda reflexer så att du syns. Speciellt här i Sverige när det under hösten och vintern blir mörkt tidigt. Se också till att reflexen inte är för gammal, då syns den inte lika bra i mörkret.

7. Du dricker läsk när du promenerar

Blir du lätt törstig när du promenerar? Det bästa sättet att släcka törsten är att dricka vatten. Webmd.com tipsar om att undvika läsk under promenaden eftersom det innehåller mycket socker.

Annons