HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

3 diffusa symtom på hjärtinfarkt som alla borde känna till

11 maj, 2021 
Kvinna med diffusa symtom på hjärtinfarkt.
Alla som får en hjärtinfakt får inte ont i bröstet. En fjärdedel får helt andra symtom, vilket gör att varken de eller vården tar det på lika stort allvar – och risken att dö blir nästan fyra gånger högre, visar en ny dansk studie.
Annons
5 bra vanor för hjärtatBrand logo
5 bra vanor för hjärtat

Många av de vanliga riskfaktorerna för att drabbas av hjärtinfarkt känner vi till: Fetma, stillasittande, rökning, högt blodtryck och ålder, bland annat. Men även om 90 procent av infarkterna kan hänledas till dessa faktorer som finns det många som drabbas utan uppenbar anledning.

– Vi måste komma ihåg att hjärtinfarkt är en multifaktoriell sjukdom och orsakas av en kombination av olika faktorer. De flesta som drabbas har måttligt förhöjda risker och är som folk är mest. Ingen går säker, säger Annika Rosengren, professor i epidemiologi vid Göteborgs universitet, till Hjärt-Lungfonden.

Och HUR du drabbas kan spela stor roll för dina chanser att överleva, visar en ny dansk studie.

Ovanliga symtom vid hjärtinfarkt

När vi hör ordet hjärtinfarkt eller hjärtattack är det första symtomet vi förknippar med det kanske bröstsmärtor. Men den nya danska studien, som publicerats i European Heart Journal, visar att en fjärdedel av de drabbade inte drabbas av smärta i bröstet, utan får mer ovanliga symtom. Bland dess symtom ingår:

Annons
  • Andningssvårigheter
  • Extrem utmattning
  • Magsmärtor

Allra vanligast var dessa symtom bland äldre kvinnor, som inte ringde 112 när de fick symtomen utan istället vårdcentral eller annat nummer för vård som inte var akut – ett tecken på att de själva inte insåg allvaret i situationen.

I studien analyserades data från telefonsamtal till dels det danska akutvårdsnumret, dels ett annat nummer för vårdrådgivning när det inte är akut, under perioden 2014-2018. Man letade efter personer över 30 år som inom de närmaste 72 timmarna efter nödsamtalet fått diagnosen hjärtinfarkt.

Påverkar vilken vård du får – och risken att dö

Av de 8 336 fall av hjärtinfarkt man då fann var det 24 procent som inte uppvisade bröstsmärtor.

Störst andel med bröstsmärtor fanns bland män i åldrarna 30-59 som ringde akutnumret, och minst andel fanns bland de kvinnor över 79 år som ringt numret för vårdrådgivning.

Studien visade också att fler av de med bröstsmärtor fick snabb hjälp, jämfört med de utan bröstsmärtor. 76 procent av de med bröstsmärtor fick ambulans till sjukhus, jämfört med bara 17 procent av de med andra symtom.

Annons

Detta påverkar även risken av dö – mellan 3-5 procent av de som ringt in med bröstsmärtor dog inom 30 dagar från händelsen. Av de utan bröstsmärtor var siffran upp till 23 procent. Efter att ha räknat in faktorer som skulle kunna påverka utfallet kom forskarna fram till att risken att dö av en hjärtinfarkt för den som upplevde bröstsmärtor var 4,3 procent, och för de med ovanliga symtom var risken 15,6 procent.

Studien antyder att både den som drabbas och vården tar de ovanliga symtomen på hjärtinfarkt mindre seriöst, vilket ökar risken att dö.

Vad är en hjärtinfarkt?

När det uppstår en blodpropp i hjärtats kranskärl som helt eller delvis täpper igen kärlet så att nytt, syrerikt blod inte kommer fram till alla hjärtats delar uppstår en hjärtinfarkt. Det blir då syrebrist där blodet inte kommer fram och det kan skada hjärtmuskeln.

Ju snabbare du får vård desto bättre, tillståndet kan vara direkt livshotande, eller annars ge skador som påverkar en resten av livet.

Symtom vid hjärtinfarkt:

  • Stark, ihållande bröstsmärta som strålar ut i armarna.
  • Obehagskänsla i bröstet.
  • Illamående.
  • Andnöd.
  • Kallsvettning.
  • Rädsla och ångest.
  • Värk i ryggen.
  • Hjärtklappning och yrsel.
  • Influensaliknande symtom i kombination med bröstsmärtor.

Källa: Hjärt-lungfonden, 1177, Medicinenet.com Foto: TT

Annons