3 diffusa symtom på hjärtinfarkt som alla borde känna till

Kvinna med diffusa symtom på hjärtinfarkt.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:27

Efter reklamen: 5 bra vanor för hjärtat

(1:27)

Många av de vanliga riskfaktorerna för att drabbas av hjärtinfarkt känner vi till: Fetma, stillasittande, rökning, högt blodtryck och ålder, bland annat. Men även om 90 procent av infarkterna kan hänledas till dessa faktorer som finns det många som drabbas utan uppenbar anledning.

– Vi måste komma ihåg att hjärtinfarkt är en multifaktoriell sjukdom och orsakas av en kombination av olika faktorer. De flesta som drabbas har måttligt förhöjda risker och är som folk är mest. Ingen går säker, säger Annika Rosengren, professor i epidemiologi vid Göteborgs universitet, till Hjärt-Lungfonden.

Vad är normalt blodtryck? Här är värdena som är bra att ha koll på

Och HUR du drabbas kan spela stor roll för dina chanser att överleva, visar en ny dansk studie.

Ovanliga symtom vid hjärtinfarkt

När vi hör ordet hjärtinfarkt eller hjärtattack är det första symtomet vi förknippar med det kanske bröstsmärtor. Men den nya danska studien, som publicerats i European Heart Journal, visar att en fjärdedel av de drabbade inte drabbas av smärta i bröstet, utan får mer ovanliga symtom. Bland dess symtom ingår:

 • Andningssvårigheter
 • Extrem utmattning
 • Magsmärtor

Allra vanligast var dessa symtom bland äldre kvinnor, som inte ringde 112 när de fick symtomen utan istället vårdcentral eller annat nummer för vård som inte var akut – ett tecken på att de själva inte insåg allvaret i situationen.

I studien analyserades data från telefonsamtal till dels det danska akutvårdsnumret, dels ett annat nummer för vårdrådgivning när det inte är akut, under perioden 2014-2018. Man letade efter personer över 30 år som inom de närmaste 72 timmarna efter nödsamtalet fått diagnosen hjärtinfarkt.

Påverkar vilken vård du får – och risken att dö

Av de 8 336 fall av hjärtinfarkt man då fann var det 24 procent som inte uppvisade bröstsmärtor.

Hjärtläkaren: Så tränar du bäst för att stärka ditt hjärta

Störst andel med bröstsmärtor fanns bland män i åldrarna 30-59 som ringde akutnumret, och minst andel fanns bland de kvinnor över 79 år som ringt numret för vårdrådgivning.

Studien visade också att fler av de med bröstsmärtor fick snabb hjälp, jämfört med de utan bröstsmärtor. 76 procent av de med bröstsmärtor fick ambulans till sjukhus, jämfört med bara 17 procent av de med andra symtom.

Detta påverkar även risken av dö – mellan 3-5 procent av de som ringt in med bröstsmärtor dog inom 30 dagar från händelsen. Av de utan bröstsmärtor var siffran upp till 23 procent. Efter att ha räknat in faktorer som skulle kunna påverka utfallet kom forskarna fram till att risken att dö av en hjärtinfarkt för den som upplevde bröstsmärtor var 4,3 procent, och för de med ovanliga symtom var risken 15,6 procent.

5 hjärtsjukdomar som (nästan) bara drabbar kvinnor – det här bör du veta

Studien antyder att både den som drabbas och vården tar de ovanliga symtomen på hjärtinfarkt mindre seriöst, vilket ökar risken att dö.

Vad är en hjärtinfarkt?

När det uppstår en blodpropp i hjärtats kranskärl som helt eller delvis täpper igen kärlet så att nytt, syrerikt blod inte kommer fram till alla hjärtats delar uppstår en hjärtinfarkt. Det blir då syrebrist där blodet inte kommer fram och det kan skada hjärtmuskeln.

Ju snabbare du får vård desto bättre, tillståndet kan vara direkt livshotande, eller annars ge skador som påverkar en resten av livet.

Symtom vid hjärtinfarkt:

 • Stark, ihållande bröstsmärta som strålar ut i armarna.
 • Obehagskänsla i bröstet.
 • Illamående.
 • Andnöd.
 • Kallsvettning.
 • Rädsla och ångest.
 • Värk i ryggen.
 • Hjärtklappning och yrsel.
 • Influensaliknande symtom i kombination med bröstsmärtor.

Källa: Hjärt-lungfonden, 1177, Medicinenet.com Foto: TT

Redaktionens tips

Din extrema trötthet kan vara den obotliga sjukdomen PAH

10 mediciner som ökar risken för blodpropp (som inte är coronavaccin)

Symtomen på blodpropp som många missar

Dela på: