Vad gör man åt suget efter maten?

Fråga:

Jag är en 40-årig tjej som väger 63 kg och är 167 cm lång. Jag tränar 3–4 gånger i veckan på gym och går dagliga promenader med hunden. Mitt problem är att jag alltid är sugen på mer mat efter måltiderna. Jag äter bra mat med ägg och knäckebröd till frukost, lagad varierad mat till lunch och middag. Det är bara det att jag verkligen får stålsätta mig när jag sitter vid matbordet, för just då känns det som att jag skulle kunna äta minst lika mycket till. Vad kan jag göra för att känna mig ”nöjd”? Jag känner mig mätt, men suget finns alltid kvar.

Malena

 

Svar:

Det du beskriver är ett ganska vanligt fenomen och för att komma till rätta med problemet behöver du framförallt jobba med din mentala inställning. Dina matvanor verkar det inte vara fel på, så det handlar om att bestämma sig för när det är nog. Att lägga upp sin portion på tallriken och veta från början att den är tillräckligt stor är ett bra sätt, precis som du gör med frukosten. Du har din standardfrukost och du vet att den är allsidig och ger dig lagom mycket energi.

Jag tror också att vi människor har lite olika behov när det gäller energifördelningen av maten för att vi ska känna oss nöjda. Somliga är ”proteinmänniskor” andra blir mer nöjda av fet mat, medan många känner en större tillfredsställelse av kolhydrater. Prova dig fram till det som passar dig bäst. Om du har svårt att bedöma vad olika livsmedel innehåller kan du använda våra färdiga recept som finns i tidningen och på sajten. Där är all mat redan energiberäknad med fördelningen klar.

Många upplever att söta livsmedel och annan mat med högt GI triggar i gång sötsuget, så det talar för att välja GI-smart, det vill säga fiberrik mat och minimalt med socker. Å andra sidan finns det de som tycker att det känns bra att avsluta maten med något litet sött. Prova dig fram även här. Det kan räcka med en liten bit mörk choklad eller en frukt. Kanske en skål med bär och lite sorbet eller glass. Andra tycker att det räcker med att avsluta med en kopp kaffe eller te.

Huvudsaken är att man markerar att måltiden är slut. Efter en kort stund har suget gått över.

Marie

Utvald läsning