SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

5 anledningar att göra eget sköljmedel

07 nov, 2016 
Sköljmedel luktar gott och gör textilierna härligt mjuka. Men det finns också flera nackdelar med produkten. Här är fem anledningar att göra eget – och receptet på hur du lyckas!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så får du tvätten krispigt vit igenBrand logo
Så får du tvätten krispigt vit igen

Finns det något ljuvligare än att svepa in sig i ett nytvättat badlakan som doftar sommarblommor? Sköljmedel är verkligen en bra uppfinning, men har tyvärr också sina avigsidor, faktiskt så många att du borde överväga att göra ditt eget istället.

5 nackdelar med vanligt sköljmedel

Din hud kan reagera

Har du känslig hud så har du säkert varit med om att du reagerat på vissa sorters sköljmedel. Det hänger ihop med att sköljmedel ofta är parfymerade och innehåller kemikalier som din hud inte tycker om.

Det sliter på kläderna

En del textilier, som till exempel träningskläder, mår inte alls bra av att tvättas med sköljmedel eftersom de då förlorar sin svettransporterande förmåga. Detsamma gäller faktiskt badlakan och handdukar som tappar både spänst och uppsugningsförmåga när du tvättar dem med sköljmedel.

Sköljmedel är inte bra för miljön

Att huden kan reagera på kemikalier är en tydlig indikation på att sköljmedel inte är det mest miljövänliga vi kan köpa med oss hem. Spara på vår natur genom att göra eget miljömvänligt sköljmedel istället.

Annons

Det är dyrt

En flaska sköljmedel kostar sällan under 20 kronor och beroende på hur stor familj ni har så blir det snabbt ganska många slantar.

Det är tungt

Även om du köper koncentrerat sköljmedel så väger flaskorna en hel del och tar upp onödig plats i dina redan överfyllda kassar.

Så gör du eget sköljmedel

Att göra eget sköljmedel är faktiskt busenkelt. Allt du behöver för den mjuka och härliga effekten är lite ättika och eventuellt en eterisk olja om du vill ha någon speciell doft. Eteriska dofter finns ofta att köpa i hälsokostaffärer, på apotek eller på internet.

Recept på sköljmedel

Du behöver

  • 2 dl ättika, 24 %
  • 5 dl vatten
  • 5-7 droppar eterisk olja (valfritt)

Blanda vätskorna i en glasflaska och skaka om ordentligt innan du ska använda den. Tillsätt ett par matskedar i sköljmedelsfacket och tvätta precis som vanligt.

Källa: Land.se

Läs mer:

Därför ska du aldrig torka din tvätt inomhus

Här är roboten du väntat på – den som viker och sorterar din tvätt

13 tvättmisstag du ska sluta med nu

Annons