SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Tofflorna som kan ge fotproblem – använd de här i stället

20 dec, 2021 
Fötter som kliver i tofflor som inte är så bra för fötterna.
Visst kan tofflor vara det mysigaste som finns under de kalla vintermånaderna? Men alla tofflor är inte lika bra för våra fossingar. Här är tofflorna du kan använda jämt och tofflorna som du bör undvika att ha på dig för ofta.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Skorna som är sämst för dina fötterBrand logo
Skorna som är sämst för dina fötter

En del hoppar i sina innetofflor direkt när de tar av sig ytterskorna medan andra knappt använder tofflor alls. Några har tofflor av bekvämlighet när de går på golvet och andra för att det är mysigt när det vankas tid i soffan.

Oavsett hur eller när du använder tofflor så finns det några saker som är bra att veta om dem. Det finns nämligen varianter som är bra och varianter som är mindre bra för våra fossingars hälsa.

Tofflor som inte omsluter foten kan ge fotproblem

Tofflor som är öppna på baksidan.

Att greppa tag om saker med tårna för ofta och länge kan leda till överbelastningsskador i fötterna. Likaså om man går runt och spänner tårna hela tiden.

Annons

Till exempel är hälsporre väldigt vanligt. Då har en överbelastning på senor som löper under tårna, trampdynan och hälen lett till smärta.

Av denna anledning är tofflor som saknar ett bakstycke inte att föredra. Alltså tofflor som inte håller fast foten utan har lite samma princip som om man gick runt med flip-flops.

– Jag brukar säga till mina patienter att undvika sådana tofflor av den anledningen, säger podiatrikern Saylee Tulpule till Huffpost.

Därför kan tofflor utan bakstycke leda till hälsporre

Även om den lösare typen av tofflor inte alltid ger problem så kan det vara klokt att undvika tofflor som inte håller fast foten ordentligt om du vet med dig att du lätt får problem med fötterna.

– Att gripa tag med tårna kan leda till hälsporre eftersom musklerna som spänner tårna också kan dra åt senor vilket kan leda till inflammation och så småningom en sträckning, säger podiatrikern Wenjay Sung till Huffpost.

Annons

Inomhustofflor är i övrigt bra för fötterna

Även om det finns undantag så kan inomhustofflor vara en väldigt bra grej så länge de sitter bra runt fötterna. Det är viktigt att tofflorna sitter på ett sådant sätt att man inte behöver spänna fötterna för att de ska sitta kvar. Om du märker att du går runt och spänner tårna kan det vara bra att se över passformen.

Inomhustofflor kan vara särskilt bra för personer som redan lider av problem med fötterna. Till exempel om man dragit på sig hälsporre, hälseneinflammation eller smärta i trampdynan.

– Jag rekommenderar patienter att använda inomhussandaler eller tofflor för att få stöd för hålfoten, dämpning vid trampdynan och för generell bekvämlighet, säger Saylee Tulpule.

Men alla är vi ju olika och det som fungerar för någon kanske inte fungerar för någon annan. Prova både att använda tofflor och att gå barfota hemma för att se vad som fungerar bäst för just dina fötter.

Källa: Huffpost

Foto: TT

Annons