SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Det här är de värsta skorna för dina fötter

03 maj, 2021 
Två fötter, en fot har en sneaker och en fot har en klacksko.
Vi är många som älskar skor – antingen det är träningsskor, vardagspjucks eller festklackar. Det finns dock få saker som kan störa en dag så mycket som obekväma skor. MåBra har listat de värsta skorna för dina fötter och vad du kan bära istället.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Skönhetsrutinen i 5 steg för dina fötterBrand logo
Skönhetsrutinen i 5 steg för dina fötter

Obekväma skor är inte bara jobbigt och gör ont, de kan också skada dina fötter och andra delar av din kropp. Få hjälp med att undvika de värsta skofällorna – vi lovar att det finns sätt att vara både snygg och bekväm samtidigt.

Klackskor

Kvinna som tar på sig svarta klackskor.

Oavsett om det är skor med hög eller låg klack kan klackskor orsaka en smärtsam knut på baksidan av hälen. Trycket på hälen från skon kan också leda till bland annat blåsor, svullnad och smärta.

Annons

Väldigt höga klackskor tvingar in foten i en position där det skapas ett hårt tryck på fotens trampdyna. Ett för hårt tryck kan skapa inflammationer i fotens ben och i nerverna runt omkring dem. När man går i högklackade skor är också risken att vricka fötterna mycket större än när man går i skor utan klack.

Lösning: Fotriktiga klackar

Byt till mer fotriktiga klackar. Stilettklackar är de värsta för din fothälsa och medför en stor risk att vricka fötterna. Ett mycket bättre alternativ är tjocka klackar, så kallade chunky heels. Även om chunky heels sätter ett tryck på foten fördelas vikten mer jämt, vilket är bra för dina fötter. Försök också att ha låga klackar, helst inte högre än fem centimeter, ju lägre desto bättre.

Ballerinaskor

Bruna ballerinaskor.

Eftersom ballerinaskor är helt platta ger de inget stöd för ditt fotvalv. Det kan leda till knä-, höft- och ryggproblem. Dåligt stöd för fotvalvet kan också leda till en smärtsam irritation vid namn plantar fasciitis.

Annons

Lösning: Fotinlägg

Fotinlägg framtagna av specialister skapar en jämn belastning på hela foten. Det motverkar bland annat smärtproblematik orsakad av dåligt stöd eller ojämn belastning på foten. Inläggen kan kosta en del men också vara en väl värd investering.

Flip-flops

Bild på fötter som har på sig flip-flops.

Flip-flops må vara smidigt att ta på sig men ger dåligt skydd för foten, vilket gör att det är lättare att få till exempel sår. Flip-flops ger ofta också, precis som ballerinaskor, dåligt stöd för fotvalvet.

Annons

Lösning: Fotriktiga flip-flops

Istället för vanliga platta flip-flops kan det vara en idé att köpa flip-flops som är anpassade för att vara bra för fötterna. De här flip-flopsen har ofta en mer rejäl sula så att din fot hamnar en bit ovanför marken och det minskar risken för att få sår på fötterna. Många specialanpassade flip-flops ger också bra stöd för fotvalvet.

Platåskor

Platåskor.

Platåskor har ofta stela och hårda sulor, vilket kan hindra hur din fot rör sig naturligt när du går. Något annat som kan orsaka problem är om klacken är mycket högre vid hälen än vid tårna. Det kan skapa ett stort tryck på fotens metatarsalben, benen som går från mellanfoten ut till tårna.

Annons

Lösning: Lägre platå

Den här lösningen kanske inte är ultimat men helt klart ett bättre alternativ – ha platåskor med en plattare platå som nästan är parallell med marken. Testa till exempel trendiga chunky sneakers. Det här minskar trycket på fotens trampdyna.

Spetsiga tår

Skor med spetsig tå.

Det kommer nog inte som någon överraskning att de här skorna, som klämmer ihop tårna, inte är bra för foten. Skorna kan i längden orsaka bland annat blåsor, nervskador och hallux valgus. Hallux valux innebär att stortån blir snedställd, vilket kan orsaka smärta.

Lösning: Byt skor

I det här fallet finns det inte så många andra lösningar än att byta skomodell till en mer fotriktig skomodell. Spetsiga tår kan vara fint men det är inte värt att riskera fotens hälsa.

Källa: WebMd

Annons