SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Därför fryser du om fötterna – och så blir de varma igen

04 feb, 2021 
kalla fötter
Blir du lätt frusen om fötterna? Kalla fötter är ett vanligt, men besvärligt, problem. Så här värmer du upp fossingarna!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Skönhetsrutinen i 5 steg för dina fötterBrand logo
Skönhetsrutinen i 5 steg för dina fötter


Kall om fötterna? I så fall är du långt ifrån ensam. Många går runt med frusna fötter, särskilt under vintermånaderna. När temperaturen sjunker är händerna och fötterna nämligen i regel de första kroppsdelarna som blir kalla, eftersom kroppen prioriterar att värma upp resten av kroppen. Blodkärlen i fötter och händer drar då ihop sig för att spara på kroppsvärmen.

Fryser du bara om fötterna då och då, vid särskilt kyliga temperaturer, finns ingen anledning att oroa sig – då räcker det ofta att klä sig extra varmt. Ullstrumpor eller -sockor, ullsulor i fodrade skor när du är utomhus och varma tofflor inomhus brukar kännas skönt för fötterna. Men tänk också på att hålla resten av kroppen varm, eftersom fötterna som sagt kan få lida för att viktigare kroppsdelar får förtur när det gäller uppvärmningen.

Men det finns också en rad andra faktorer som kan spela in:

Du är stillasittande

En inaktiv livsstil med mycket stillasittande kan göra fötterna kalla. Promenader och annan vardagsmotion kan få igång blodcirkulationen och få tillbaka värmen i fötterna, men se till att välja varma strumpor och skor om du ska ut och gå i kylan!

Annons


Du är underviktig

Personer med lite underhudsfett fryser oftare om fötterna än andra. Dina kalla fötter kan med andra ord bero på din kroppsform. Lider du mycket av dina kalla fötter och vet med dig att du väger för lite, kolla in våra smarta tips för en sund viktuppgång.

Du är nervös

När vi är spända och nervösa ökar adrenalinpåslaget i kroppen, vilket kan göra fötterna kallare än vanligt. Avslappningsövningar, yoga och meditation kan hjälpa till att göra dig lugnare och mer avspänd.

Du har anlag för kalla fötter

Om dina föräldrar eller andra släktingar också lider av kalla fötter kan problemet bero på ärftliga faktorer. Dessa är naturligtvis svåra att förändra, men genom att hålla en sund kroppsvikt, röra på dig och klä dig rätt kan du förhoppningsvis lindra problemen.


Du har drabbats av åderförkalkning

Väggarna i blodkärlen blir stelare med ökande ålder, vilket kan göra att det samlas fett på kärlens insida. Detta försämrar blodcirkulationen, vilket kan göra fötterna kallare – inte minst eftersom artärerna i fötterna är de minsta i kroppen och därför ofta drabbas först. Högt blodtryck, högt kolesterol och rökning ökar också risken för åderförkalkning.

Annons

Du dricker för mycket kaffe

Koffein får kroppen att öka adrenalinproduktionen, vilket kan ge dig en känsla av att du får mer energi – men det får också blodkärlen att dra ihop sig, vilket kan göra fötterna kallare. Dricker du mer än två-tre koppar om dagen kan det alltså vara en god idé att dra ner på kaffekonsumtionen. För att få en energikick som ökar värmen istället, satsa på lite pausgympa!


Du är diabetiker

Kalla fötter är ett vanligt problem såväl vid diabetes typ 1 som typ 2. Dels kan sjukdomen ge dålig blodcirkulation och dels kan den orsaka neuropati, en sorts nervskada som stör kroppens förmåga att känna av temperaturen i fötterna. Lider du av diabetes är det därför viktigt att använda skor och strumpor i rätt storlek för att inte strypa blodcirkulationen och att motionera för att hålla fötterna varma.


Du röker

Rökning får blodkärlen att dra ihop sig och sänker således blodcirkulationen i kroppen, inklusive fötterna. Här hittar du expertens bästa råd för dig som vill sluta röka.

Psst! Kolla även in våra tips om varma tofflor för frusna fötter – härliga, värmande innetofflor som finns i butik nu.


Foto: TT
Källor: 1177.se, Expressen

Annons