Tidiga tecken på artos – här är symtomen att vara uppmärksam på

kvinna som har ont i knäet under löppass.
TV: Tidiga tecken på atros – här är symtomen att vara uppmärksam på
0:47

Efter reklamen: TV: Tidiga tecken på atros – här är symtomen att vara uppmärksam på

(0:47)

Slå på ljud

Stelhet är ofta det första symtomet på artros. Sedan följer rörelsesmärta, minskad rörlighet och belastningssmärta. När artrosen ger upphov till värk även i vila har sjukdomen gått längre.

– Vi vill fånga upp patienterna i ett så tidigt skede som möjligt. Med rätt behandling kan förloppet bromsas och behovet för en eventuell operation skjutas upp, säger Leif Dahlberg, seniorprofessor i ortopedi vid Lunds universitet.

Några riskfaktorer för artros i knän och höfter är övervikt och svag muskulatur. Den bästa medicinen är, enligt Leif Dahlberg, en kombination av kunskap och träning – för att skapa ledavlastning och stabilitet.

– Vi rekommenderar alltid att behandlingen börjar med regelbunden, ledanpassad styrketräning och rörlighetsträning. Detta, i kombination med kunskap om sjukdomen, symtomen och hur de kan hanteras, ger en god hjälp åt de flesta patienter. Operation är aldrig det första alternativet, jag rekommenderar alla att ge träningen en chans. Resultatet kan utvärderas efter 3–6 månader. Vi vet att mer än hälften som först önskar operation har ändrat sig efter 6 månader.

Leif Dahlberg säger att tre fjärdedelar blir betydligt bättre av regelbunden träning. Men det finns en mindre grupp som inte får tillräcklig hjälp och som kan behöva operation.

Läs också: Forskning: Artros ökar risken för diabetes och andra sjukdomar.

Tidiga tecken på artros

Symtomen vid artros kommer ofta smygande, uppger Reumatikerförbundet. Ofta börjar artrosen i en led – och medför stelhet i den sjuka leden samt minskad rörlighet och smärta.

Här är tidiga tecken på artos:

  • Stelhet
  • Rörelsesmärta
  • Minskad rörlighet
  • Belastningssmärta

När sjukdomen förvärras kan man även känna smärta vid vila.

Ont av artros? Gör så här

  • Fortsätt att vara aktiv även om det gör ont.
  • Du kan ta värktabletter för att orka vara aktiv. Det gäller om du är frisk i övrigt. Det finns andra sätt att ta bort smärta, till exempel med en tens-apparat. Fråga på din vårdcentral.
  • Gå ner i vikt om du är överviktig. Det gör det lättare att vara aktiv och risken för att sjukdomen försämras minskar.
  • Det behövs ingen remiss för att besöka en artrosskola eller en sjukgymnast. Du kan själv ringa och boka en tid. Sjukgymnasten ställer både diagnos och ger träningsrekommendationer. Ibland kan hjälpmedel underlätta. Skydd för knä- och handleder, stavar eller käpp kan ge ett rörligare liv vilket är viktigt för att minska smärta.
  • Källa: 1177 och JointAcademy

Så funkar artros-appen

För den som har svårt att motivera sig till träning, och behöver dagligt stöd, finns en artros-app att ladda ner till mobilen. Joint Academy är en digital artrosbehandling där patienten får kontakt med en sjukgymnast, dagliga instruktioner om övningar och regelbundet registrerar uppgifter om funktion och smärta. I appen presenteras lektioner, en artrosskola, som är lätt att följa och övningarna går att utföra på vilken plats och tid som helst. Appen finns att ladda ner på Appstore och Google Playbutiken i mobilen.

Av Birgitta Lindvall Wiik

Foto: TT

LÄS MER:

Dr Mikael Sandström: Det här ska du göra om du har artros

Ny behandling mot artros är både snabb och smärtfri!

Lottie Knutsons superövningar mot artrosen

Utvald läsning