Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Forskning: Artros ökar risken för diabetes och andra sjukdomar

10 aug, 2021 
Kvinna med artros i knä och kvinna med artros i höft.
Artros kan öka risken att drabbas av andra sjukdomar, visar ny forskning från Lunds universitet.
Det handlar bland annat om diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdomar och depression.
Annons
5 anledningar att träna rörlighetBrand logo
5 anledningar att träna rörlighet

Artros är en ledsjukdom som egentligen inte handlar om förslitningar, även om många tror det. Brosket blir förstört, men det handlar snarare om en obalans mellan uppbyggnad och nedbrytning av brosket i leden.

Några riskfaktorer för artros är övervikt och en svag muskulatur. Man kan bland annat få artros i knän, höfter, axlar och fingrar.

Det kan leda till smärta, stelhet och en sämre funktion i leden. Men trots det så bör man använda sin smärtande led, både före och efter en eventuell operation.

Kunskap och träning viktigt vid artros

Den bästa medicinen är en kombination av kunskap och träning – för att skapa avlastning och stabilitet, enligt vad Leif Dahlberg, seniorprofessor i ortopedi vid Lunds universitet, tidigare sagt till Måbra.

Annons

Men det kan vara svårt att träna och röra på sig på grund av smärtan, vilket i sin tur kan leda till övervikt, som ju är en riskfaktor men också riskerar att förvärra artrosen.

Ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och depression vid artros

Ny forskning från Lunds universitet visar nu att personer med artros även riskerar att utveckla följdsjukdomar av den här anledningen.

Det handlar bland annat om depression, hjärt-kärlsjukdomar, ryggsmärta och benskörhet, rapporterar Aftonbladet.

– Det fanns också en ökad risk för diabetes (typ 2), men den såg vi endast vid knäartros, säger Martin Englund, professor i ortopedi och en av forskarna bakom studien, till tidningen.

Kombination av flera riskfaktorer kan ge följdsjukdomar

Forskarna tittade på data från sjukvården i Skåne mellan 1998–2017 och undersökte vilka andra diagnoser som personer med artros i höft- eller knäleden fick över tid. De jämförde sedan resultaten med personer som inte hade artros.

Annons

En viktig orsak till de här följdsjukdomarna som forskarna såg ett samband med är gemensamma riskfaktorer, enligt Martin Englund.

– Övervikt spelar ofta en framträdande roll vid utvecklingen både av diabetes typ 2 och knäartros. Övervikt, fetma och fysisk inaktivitet är betydande riskfaktorer även för att utveckla olika hjärt-kärlsjukdomar, säger han.

Men även den långvariga inflammationen som man ofta ser vid artros spelar in.

Inget samband mellan artros och cancer

När det gäller depression så är teorin att artrosen kan öka risken att må psykiskt dåligt på grund av smärta och isolering.

Forskarna undersökte även om det kunde finnas ett samband mellan artros och några olika typer av cancer. På denna punkt fanns det dock inte något direkt eller tillräckligt starkt samband.

Tidig diagnos viktig för att undvika följdsjukdomar

En tidig diagnos av artros kan därför betyda mycket. Då får man chansen att göra livsstilsförändringar som hjälper till att minska symtomen, men även risken för följdsjukdomar. Du kan läsa mer om hur du kan tänka här.

Studien har publicerats i Arthritis care & research men redovisas också på artrosportalen.se.

Källa: Aftonbladet, Lunds universitet

Annons