Forskning: Artros ökar risken för diabetes och andra sjukdomar

Kvinna med artros i knä och kvinna med artros i höft.
5 anledningar att träna rörlighet
1:16

Efter reklamen: 5 anledningar att träna rörlighet

(1:16)

Slå på ljud

Artros är en ledsjukdom som egentligen inte handlar om förslitningar, även om många tror det. Brosket blir förstört, men det handlar snarare om en obalans mellan uppbyggnad och nedbrytning av brosket i leden.

Några riskfaktorer för artros är övervikt och en svag muskulatur. Man kan bland annat få artros i knän, höfter, axlar och fingrar.

Det kan leda till smärta, stelhet och en sämre funktion i leden. Men trots det så bör man använda sin smärtande led, både före och efter en eventuell operation.

Tidiga tecken på artos – här är symtomen att vara uppmärksam på

Kunskap och träning viktigt vid artros

Den bästa medicinen är en kombination av kunskap och träning – för att skapa avlastning och stabilitet, enligt vad Leif Dahlberg, seniorprofessor i ortopedi vid Lunds universitet, tidigare sagt till Måbra.

Men det kan vara svårt att träna och röra på sig på grund av smärtan, vilket i sin tur kan leda till övervikt, som ju är en riskfaktor men också riskerar att förvärra artrosen.

Ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och depression vid artros

Ny forskning från Lunds universitet visar nu att personer med artros även riskerar att utveckla följdsjukdomar av den här anledningen.

Det handlar bland annat om depression, hjärt-kärlsjukdomar, ryggsmärta och benskörhet, rapporterar Aftonbladet.

– Det fanns också en ökad risk för diabetes (typ 2), men den såg vi endast vid knäartros, säger Martin Englund, professor i ortopedi och en av forskarna bakom studien, till tidningen.

Forskning: Det här kosttillskottet kan lindra artros lika effektivt som läkemedel

Kombination av flera riskfaktorer kan ge följdsjukdomar

Forskarna tittade på data från sjukvården i Skåne mellan 1998–2017 och undersökte vilka andra diagnoser som personer med artros i höft- eller knäleden fick över tid. De jämförde sedan resultaten med personer som inte hade artros.

En viktig orsak till de här följdsjukdomarna som forskarna såg ett samband med är gemensamma riskfaktorer, enligt Martin Englund.

– Övervikt spelar ofta en framträdande roll vid utvecklingen både av diabetes typ 2 och knäartros. Övervikt, fetma och fysisk inaktivitet är betydande riskfaktorer även för att utveckla olika hjärt-kärlsjukdomar, säger han.

Men även den långvariga inflammationen som man ofta ser vid artros spelar in.

Lottie Knutsons superövningar mot artrosen

Inget samband mellan artros och cancer

När det gäller depression så är teorin att artrosen kan öka risken att må psykiskt dåligt på grund av smärta och isolering.

Forskarna undersökte även om det kunde finnas ett samband mellan artros och några olika typer av cancer. På denna punkt fanns det dock inte något direkt eller tillräckligt starkt samband.

Tidig diagnos viktig för att undvika följdsjukdomar

En tidig diagnos av artros kan därför betyda mycket. Då får man chansen att göra livsstilsförändringar som hjälper till att minska symtomen, men även risken för följdsjukdomar. Du kan läsa mer om hur du kan tänka här.

Studien har publicerats i Arthritis care & research men redovisas också på artrosportalen.se.

Källa: Aftonbladet, Lunds universitet

Utvald läsning