HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Lottie Knutsons superövningar mot artrosen

28 nov, 2019 
Lottie Knutson om sin artros.
För tio år sedan började Lottie Knutson få ont i höften. Smärtan gjorde att hon hamnade i en ond cirkel med stillasittande, viktuppgång – och ännu mer värk. Med några minuters träning varje dag har hon fått rörligheten tillbaka!
Annons

Hon är känd som den handlingskraftiga kommunikationsdirektören som snabbt förstod allvaret i tsunamikatastrofen 2004.  Lottie Knutson, som då jobbade på Fritidsresor, hyllades unisont för sina snabba insatser. Men hon är inte alltid riktigt lika handlingskraftig, åtminstone när det gäller den egna hälsan.

När hon för tio år sedan fick de första symtomen på artros i höften stack hon till en början huvudet i sanden. Hon levde ett aktivt liv och tränade mycket. Och artros, det drabbar väl bara personer över 60 år? Lottie var ju bara i 40-årsåldern då. Men efter ett pass på träningscykel fick hon kraftig, akut värk i högra höften.

– Eftersom halva släkten har artros, misstänkte jag tidigt att det var det jag också hade drabbats av, trots att jag kände mig för ung för det. Men inom vården avfärdade man mina misstankar. Man såg ju inte något på röntgen, säger hon.

Lottie nöjde sig med beskedet, men idag vet hon att artros inte behöver synas på röntgen.

Annons

– Med det jag vet idag hade jag inte låtit mig avfärdas lika lätt – och det tycker jag inte att någon annan ska göra heller! Det gäller att stå på sig för att bli tagen på allvar.

Gick upp i vikt och blev orörlig

Hennes höftsmärta blev en ständig följeslagare:

– Det var en molande värk och jag stånkade och stönade inombords bara jag gick en helt vanlig promenad. Jag blev allt mer orörlig med tiden.

Lottie gick upp i vikt och kände sig minst 20 år äldre än sin ålder. Hon kände sig lat och var full av ursäkter för att slippa röra på sig. Hennes självbild stämde inte längre överens med den sportiga och aktiva kvinna hon var några år tidigare.

Hon gick hos sjukgymnast då och då men det kom alltid andra saker i vägen. Hon driver en reseblogg och är ofta på resande fot. Ibland hade hon fullt upp med barnen och familjelivet.

– Att gå till sjukgymnasten blev ännu en sak på att göra-listan. Det blev helt enkelt inte av.

Annons

För ett halvår sedan fick hon nog. Hon fick göra en ny magnetröntgen och den här gången kunde man tydligt se att hon har artros i höften. I samma veva fick hon höra talas om en digital artros-app och saker och ting föll på plats. Tack vare appen Joint Academy har hon fått kunskap om artros och hon får skräddarsydda övningar via mobilen varje dag.

– Jag behöver inte byta om och jag kan göra övningarna var jag än befinner mig. Det går fort och jag kan inte längre skylla på att jag inte hinner, säger Lottie.

Det fick henne att bestämma sig för att göra upp med både artrosen och självbilden som lat och orörlig en gång för alla.

– Jag köpte ett par vandringskängor bara för att markera att jag ska bli en person som älskar att vandra i naturen igen. Kängorna är en symbol för mitt nya liv.

Två övningar om dagen

Redan efter ett par veckor med dagliga övningar kände Lottie att artrossmärtan lindrades.

– Det är ju ingen mirakelkur som botar artrosen helt men jag är mycket bättre i höften nu. Och det bara med två övningar om dagen. Jag har också gått ner i vikt och det gör att jag inte känner mig lika såsig som tidigare. Allt har förändrats till det bättre!

Annons

Lottie har också kommit igång med raska promenader i skogen. Hon lyssnar på peppande musik och tänker på att ta ut stegen ordentligt.

Varje dag får hon nya övningar i sin mobil.

– Jag gör dem även om det skulle råka göra ont. Nu vet jag att det inte är farligt att träna även om man känner av sin artros.

Hon har kontakt med sin fysioterapeut via sms.

– Har jag en fråga kan jag bara skicka ett sms till henne.

Det bästa med appmetoden mot artros är att Lottie inte längre kan hitta några ursäkter för att strunta i träningen:

– Jag har ju alltid mobilen med mig i fickan.

Här är Lotties bästa övningar:

Benböjsövning mot artros.

Benböj i tre svårighetsgrader

Gör så här:

Använda en hård stol utan armstöd.

Nivå 1:

Ställ dig höftbrett med tårna pekandes framåt. Lägg din armar i kors mot bröstet. Sänk dig ned mot stolen utan att nudda den och ställ dig upp igen. Anpassa djupet efter din förmåga.

Annons

Upprepa 2 x 10 gånger

Nivå 2:

Lägg din armar i kors mot bröstet. Sätt en fot lite framför den andra. Behåll vikten på det bakre benet.

Sänk dig ned mot stolen utan att nudda den och ställ dig upp igen. Båda fötterna ska hela tiden vara kvar helt i marken.

Upprepa 10 gånger och byt sedan ben.

Nivå 3:

Sträck ut armarna för hjälp med balansen. Lyft en fot rakt framför dig och behåll den i luften under hela övningen. Sänk dig ned mot stolen utan att nudda den och ställ dig upp igen.

Upprepa 10 gånger och byt ben.

Höftstärkande övning mot artros.

Höftstärkare

Gör så här:

Så funkar Joint Academy

  • Behandlingen sker via ett digitalt program i mobilen och består av fysisk aktivitet och utbildning om artros.
  • Man har hela tiden kontakt med en fysioterapeut via mobilen.
  • Varje dag får man skräddarsydda övningar mot sin artros.  De är enkla och snabba, just för att de då blir av. Med tiden anpassas de så att de blir lite svårare.
  • De studier som har gjorts visar att smärtan minskar och den drabbade ledens funktion ökar efter sex veckor. Många kan också minska mängden medicin.
  • Högkostnadsskydd och frikort gäller.

Det här är artros

  • Artros är den vanligaste reumatiska sjukdomen. Nästan en miljon svenskar är drabbade.
  • Symtom är stela, ömmande leder i knä, höfter, händer eller fötter. Det är vanligt att man i början känner mest smärta i den drabbade leden när den belastas.
  • Ett annat vanligt symtom är stelhet efter att man suttit stilla eller vaknat på morgonen. Stelheten släpper sedan.
  • Riskfaktorer för att drabbas är: Ärftlighet, övervikt, fysisk inaktivitet, skador i leder och överbelastning.
  • Den effektivaste behandlingen är fysisk aktivitet.

Foto: Joint Academy

Läs mer:

Trötthet och värk kan vara reumatisk sjukdom

Webbkurs behandlar artros lika bra som fysisk hjälp

Läkaren förklarar: Allt du behöver veta om artros

 

Annons