Marja, 40, blev av med jobbet och bytte karriär helt: ”Blev så bra”

17 okt, 2022 
Marja Hallikainen håller i ett diplom
I dag byter vi jobb oftare än förut och är också mer benägna att fortbilda oss. Någon som gjort både och är Marja Hallikainen som bytte flygvärdinnejobbet hon haft i femton år mot ett jobb i en färgbutik. – Jag trodde aldrig att det skulle bli så bra som det blev, säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För många är det helt otänkbart att byta bana trots att man egentligen undrar hur det skulle vara att arbeta någon annanstans. Dessutom är det ju så mycket bekvämare att bara stanna kvar på sin arbetsplats i stället för att behöva söka nytt, gå på arbetsintervju och lära känna nya kollegor. Men ack så mycket bättre man kan må om man bara vågar!

Se också: Här är 5 yrken för dig som vill jobba med att hjälpa andra

Här är 5 yrken för dig som vill jobba med att hjälpa andraBrand logo
Här är 5 yrken för dig som vill jobba med att hjälpa andra

Bytte karriär och växte som person

Någon som inte bara bytt jobb, utan också karriär, är Marja Hallikainen. Efter femton år som flygvärdinna arbetar hon i dag som butiksutvecklare för fyra butiker inom färghandelskedjan Happy Homes.

– När man flugit i femton år kan man nästintill allt i sömnen. Jag hade ingen aning om vad jag är bra på när det gäller andra yrken. Till exempel har jag nu insett att jag gillar att arbetsleda, vilket jag inte trodde förut. Genom att ha utsatt mig för saker jag inte trodde att jag skulle klara har jag upptäckt massor om mig själv och vuxit som person, säger Marja Hallikainen.

Annons

Det började som ett extrajobb sommaren 2020 och blev en heltidstjänst i mars 2021. Men det var inget lätt beslut. Trots att hon gått i tankarna om att byta jobb länge så behövdes en knuff, en rejäl sådan, för att ta tag i saken och våga. Under coronapandemin blev Marja Hallikainen nämligen permitterad och sedan uppsagd från sitt jobb som flygvärdinna, vilket tvingade henne till att rannsaka sig själv.

– Det blir lite som att gå igenom en separation. Man hamnar i chock, sen blir man ledsen och sen blir man arg. Men det handlar om att våga vända känslorna till någonting positivt. Jag har en mentalitet som är lite ”jag bara måste framåt”.

Började fundera på vad hon gillar i livet

Hon började att fundera ordentligt kring vem hon egentligen är och vad hon tycker om i livet. Vad var hon bra på, vad var hennes styrkor och vad ville hon absolut inte göra? Det var svårt att lära känna sig själv utanför en yrkesroll som hade varit en livsstil så länge.

Annons

– Jag insåg att jag var mer estetiskt lagd än vad jag trodde och började läsa en inredningsutbildning. Jag bestämde mig också snabbt för att jag ville fortsätta ha nära kundkontakt som jag haft inom flyget. Det var en otroligt positiv slump att jag i samband med rannsakningen kunde extrajobba i färgbutiken, säger Marja Hallikainen.

Om någon för fem år sedan hade sagt till henne att hon idag skulle jobba inom en färghandelskedja så hade hon inte trott sina öron.

– Men med facit i hand så går det ju hand i hand med min personlighet, det jag är bra på och det jag tycker om. Jag ser det knappt som en arbetsplats, utan ett ställe dit jag går för att inspirera till ett vackert hem.

Fick så mycket positiv energi av att gå till jobbet

Hade Marja Hallikainen inte vågat byta bransch så hade hon aldrig förstått hur väl jobbet passar henne. Det märks på hennes röst och entusiasm att hon verkligen brinner för det.

Annons

– Jag fick så mycket positiv energi av att gå till jobbet och insåg att det här verkligen är någonting som jag tycker är jätteroligt. Jag får utlopp för min kreativitet och får samtidigt ha kvar kundkontakten. Jag insåg snabbt att jag hamnat rätt och att detta är mitt kall. Jag trivs fantastiskt bra!

Jobbet har även kommit med praktiska fördelar

När den tidigare arbetsgivaren hon haft som flygvärdinna hörde av sig för ett år sedan med möjligheten att bli återanställd valde hon att tacka nej. Det står hon fast vid än idag.

– Förutom att jag trivs så har det nya jobbet även kommit med praktiska fördelar. Jag kan skapa mer rutin i mitt liv, lära känna människor och umgås med nära och kära eftersom jag inte jobbar kvällar, nätter och helger på samma sätt längre, säger Marja Hallikainen och fortsätter:

– Man spenderar så mycket av den tid man har till förfogande på jobbet och det är ovärderligt att känna glädje då. Allting hänger ihop, mår man bra på sin arbetsplats så sporrar det en till att komma i väg och träna till exempel, vilket i sin tur gör att man orkar jobba. Sen fortsätter det så som i en cykel.

Du har inte fått mersmak för att byta jobb?

– Som jag ser det just nu så är det full fart framåt i det jag håller på med. Jag vill fortsätta lära mig allt jag kan här och ser verkligen att det är något jag vill göra även i framtiden. Men fråga mig om fem år så kanske jag ändrat mig, säger Marja Hallikainen och skrattar.

Foto: Privat

Annons