Så påverkar dina känslor immunförvaret

Kvinna stressad på jobbet/Kvinna förkyld och sängliggandes
Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan till sömns
1:04

Efter reklamen: Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan till sömns

(1:04)

Slå på ljud

I samma stund som det lugnar ner sig på jobbet eller vad det än varit som upptagit din energi, så kommer symtomen som ett brev på posten: trötthet, ont i kroppen, snuva och halsont. Hur hänger det hela ihop? Kan känslor av stress trigga igång infektioner eller är det bara en slump?

Läkaren Therese Varre Almesjö menar att det inte är någon tillfällighet – tvärtom.

– Känslor kan i allra högsta grad påverka immunförsvaret och vise versa. Man vet till exempel att depression påverkar immunförsvaret negativt men även intressant nog att immunförsvaret i sig kan orsaka depression. Vi vet också att stressande känslor såsom ångest, ensamhet och nedstämdhet påverkar vårt immunförsvar till att öka inflammationen i kroppen.

Therese Varre Almesjö

Läkaren Therese Varre Almesjö bekräftar att känslor av stress, ångest och ensamhet sätter sig på immunförsvaret.

Långvarig stress sänker immunförsvaret

När vi blir stressade reagerar vi instinktivt med att gå in i kamp, flykt eller frysläge. Förutom att frigöra kemikalier som adrenalin och kortisol, "boostar" kroppen också immunförsvaret under denna tid. Utmaningen kommer senare, när vi kämpat med stress, nedstämdhet, depression eller ångest under en längre tid. Den typen av känslor ökar produktionen av vissa hormoner som orsakar låggradig inflammation och gör oss alltså mer mottagliga för infektioner.

– På sikt kan låggradig inflammation även leda till en mängd sjukdomar såsom diabetes, hjärt-kärlsjukdom och till och med cancer, säger Therese Varre Almesjö.

En stressig dag på jobbet kommer alltså inte göra dig sjuk, däremot en längre period av exponering för negativa känslor.

Men på samma sätt som stress och ångest försämrar immunförsvaret gäller även tvärtom.

– Positiva känslor kan leda till ett förbättrat immunförsvar vilket man kunnat studera hos människor som mediterar, berättar Therese Varre Almesjö.

Fenomenet kallas "fritidssjukan"

Att insjukna efter efter en period av mycket stress är så pass erkänt att läkarkåren att forskare gett fenomenet ett eget begrepp.

– Ett holländskt forskarteam namngav det till ”fritidssjukan” och man tror det kan bero på att akut, till skillnad från långvarig/kronisk, stress faktiskt kan öka vår motståndskraft mot infektioner vilket innebär att infektionen får fäste först efter det att kroppen slappnar av. Fenomenet gäller inte bara immunförsvaret utan man kan även se att tillstånd såsom migrän, värk och till och med hjärtinfarkter kan öka under semestern.

För att undvika att bli sjuk efter intensiva perioder finns egentligen bara ett botemedel: Minimera stress och schemalägg återhämtning. Återhämtning är individuellt men det kan vara allt från en promenad i skogen till att scrolla på telefonen en stund.

– Vad gäller stress är det generellt sätt så att det långsiktigt kan orsaka sjukdom medan avslappning motverkar det. Det är en viktig kunskap att föra med sig i vardagen, sammanfattar Therese Varre Almesjö.

Foto: TT

Utvald läsning