SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Förstör din partner din sömn? 3 tecken som avslöjar sömntjuven

02 feb, 2021 
AvHanna Carlsson
Kvinna kan inte sova medan partner ligger bredvid i sängen.
Att sova med en partner kan vara mysigt, härligt och alldeles dränerande. Vi reder ut tre vanliga problem som kan uppstå när man sover med sin partner – och hur ni löser problemen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

Stress, koffein och mobilskärmar är boven bakom mångas sömnlösa nätter – men den allra starkaste anledningen till att du sover dåligt kan faktiskt ha att göra med personen bredvid dig i sängen. Även om vissa par sträcker sig så långt att de tar ut en sömn-skilsmässa, så finns det andra sätt att komma runt de vanligaste sömnproblemen.

3 tecken på att din partner förstör din sömn – så löser ni det

1. Din partner snarkar

Sover du ihop med någon som snarkar? Då kan det vara dags att ta tag i problemet. Din partners snarkningar riskerar nämligen att påverka din hälsa negativt genom att sabotera din hörsel – och i värsta fall förkorta ditt liv.

Lösning: Sök hjälp

Be din partner använda produkter som kan lindra snarkningarna, exempelvis bettskena eller nässpray. För mycket alkohol, övervikt, ständig stress eller mycket jobb kan även göra att man snarkar mer än vanligt. Försök komma till botten med de sakerna först – funkar inget av detta så är det nog dags att söka hjälp av en sömnspecialist. De kan rekommendera behandling för snarkning, inklusive munskydd, CPAP och livsstilsförändringar. I väntan på bättring kanske det kan vara värt att sova i separata sovrum.

Annons

2. Ni kan inte komma överens om temperaturen

Kriget om temperaturen i sovrummet är en riktig klassiker. Det är inte ovanligt att ens egna ideal temperatur att sova i inte riktigt stämmer överens med sin partners. Optimal sömn kräver en jämn temperatur: för varmt och du kommer inte sova bra. Har du det istället för kallt kan det leda till att du sover oroligare eftersom kroppen söker efter värme.

Lösning: Hitta det gyllene mellanläget

Om din partner föredrar 16 grader i sovrummet och du föredrar 21 grader kan ni välja en temperatur som är i mitten på skalan. På så sätt kan den som tycker det är för kallt använda ett lite tjockare täcke alternativt en tjockare pyjamas. Tycker man däremot det är lite för varmt kan man satsa på ett tunnare täcke eller kanske enbart ett lakan.

3. Ni har olika sömnscheman

Att ha olika sömnscheman är ett vanligt problem som lätt kan skapa onödig irritation i relationen. Om du är den som gått och lagt dig först finns nämligen en chans att du vaknar när din partner, några timmar senare, gör sig redo att kasta in handduken. Att vakna på det här sättet är något som kan påverka din REM-sömn negativt. Detsamma gäller såklart om du går upp tidigare och din partners sömn avbryts av detta.

Annons

Lösning: Kompromissa – eller hitta er egen rytm

Det finns två typer av sätt att tackla problemet. Det första kan vara att försöka hitta en kompromiss. Vill din partner vanligtvis vara upp till midnatt medan du själv gärna hade stämt träff med kudden redan runt nio så kanske ni ska enas på att 22.30 är acceptabelt för er båda. Har någon av er ett jobb där ni måste vara på plats ganska tidigt så kanske kompromissen ska ligga lite mer åt den personens fördel.

Det andra sättet kan var precis tvärtom. Alla fungerar olika och har olika dygnsrytmer. Ibland kan det faktiskt vara mer värt att lyssna på kroppen och lägga sig när man är trött än att anpassa sig efter ens partner. Om ni kompromissat i syfte att få bättre sömnkvalité så är kompromissen nog inte så lyckad om du eller din partner ändå är vaken och vrider och vänder på sig i sängen. Försök istället att underlätta för den som gått till säng först – lägg ut sovkläderna i ett annat rum och se till att allting är klart när du väl går in i rummet för att sova. Testa er fram och se om ni kan hitta det bästa knepet för just er.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Annons